Szpinak na jogurcie (sos szpinakowy)

Szpinak na jogurcie (sos szpinakowy)

  • Łatwy
  • 2 osób
  • 5 min.
  • 20 min.

Przepyszna omasta szpinakowa, znana też jako sos szpinakowy, choć z konsystencją sosu wiele wspólnego nie ma ;) Tak przygotowany szpinak można podawać z makaronem. Idealnie kompunuje się też z lżejszymi mięsami, np. kurczakiem. U nas na stole zagościł w towarzystwie kurczaka na maśle z porem i tymiankiem oraz makaronem świderki :)


Przygotowanie

  1. Szpinak umyj i osusz (lub odwiruj w wirówce do sałaty).
  2. Oliwę rozgrzej w dużym garnku, dodaj 25g masła1.
  3. Gdy masło się rozpuści, wrzuć liście szpinaku.
  4. Wciśnij za pomocą praki czosnek.
  5. Dokładnie wymieszaj.
  6. Duś na małym ogniu, pod przykryciem ok. 15 minut, często mieszając.
  7. Dodaj pozostałe masło, dopraw gałką muszkatołową i pieprzem, wymieszaj i duś kolejne 3 minuty.
  8. Pod koniec duszenia, dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj.
  9. Cały czas mieszając doprowadź prawie do wrzenia (ale nie zagotowuj!).
  10. Zdejmij z ognia, delektuj się ;)

PORADA:

Z powyższego przepisu przygotujesz również pyszne nadzienie do cannelloni ze szpinakiem lub farsz do lasagne ze szpinakiem. Wystarczy na sam koniec dodać 1 jajko i, cały czas energicznie mieszając, gotwać chwilę na małym ogniu.

1Zabieg polegający na wymieszaniu masła z oliwą spowoduje, że potrawy nabiorą pezyjemnego maślanego aromatu, ale łatwiej będzie się je smażyć - oliwa nie pozwoli na wypalenie się masła i przypalenie naszego obiadku :)


Pin It


Komentarze

  • / piątek, 2020-01-24 14:19
    Super! Dzięki za komentarz :)
  • / piątek, 2020-01-24 12:33
    Ja starłem do tego sosu troszkę sera i wyszedł przepyszny. Zjadłem z ryżem i do tego polędwiczki z kurczaka w pikantnej panierce. polecam :) dzięki za przepis
  • / piątek, 2016-07-08 23:22
    W tej sytuacji proponuję samo ghee. Masło ma aromatyzować szpinak, a oliwa spowodować, że nie masło się nie spali :-) Ghee ten problem nie dotyczy, więc oliwa niepotrzebna :-)
  • / piątek, 2016-07-08 23:13
    Jesli dodam do oliwy maslo klarowane tak zwane ghee, tez sos wyjdzie?
  • / wtorek, 2012-10-02 21:59
    Pyszny przepis! Dodałam dziś do Was wariację na jego temat w postaci Cannelloni ze szpinakiem :-) Mam nadzieję, że będzie Wam smakować!