Szpinak na jogurcie (sos szpinakowy)
- Łatwy
- 2 osób
- 5 min.
- 20 min.
Przepyszna omasta szpinakowa, znana też jako sos szpinakowy, choć z konsystencją sosu wiele wspólnego nie ma ;) Tak przygotowany szpinak można podawać z makaronem. Idealnie kompunuje się też z lżejszymi mięsami, np. kurczakiem. U nas na stole zagościł w towarzystwie kurczaka na maśle z porem i tymiankiem oraz makaronem świderki :)
Składniki
- Szpinak świeży (25 dkg)
- Czosnek (3 ząbki)
- Masło (50g)
- Gałka muszkatołowa (2-3 duże szczypty)
- Sól i pieprz (do smaku)
- Oliwa z oliwek (kilka łyżek)
- Jogurt naturalny - gęsty (4-5 łyżek)
Przygotowanie
- Szpinak umyj i osusz (lub odwiruj w wirówce do sałaty).
- Oliwę rozgrzej w dużym garnku, dodaj 25g masła1.
- Gdy masło się rozpuści, wrzuć liście szpinaku.
- Wciśnij za pomocą praki czosnek.
- Dokładnie wymieszaj.
- Duś na małym ogniu, pod przykryciem ok. 15 minut, często mieszając.
- Dodaj pozostałe masło, dopraw gałką muszkatołową i pieprzem, wymieszaj i duś kolejne 3 minuty.
- Pod koniec duszenia, dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj.
- Cały czas mieszając doprowadź prawie do wrzenia (ale nie zagotowuj!).
- Zdejmij z ognia, delektuj się ;)
PORADA:
Z powyższego przepisu przygotujesz również pyszne nadzienie do cannelloni ze szpinakiem lub farsz do lasagne ze szpinakiem. Wystarczy na sam koniec dodać 1 jajko i, cały czas energicznie mieszając, gotwać chwilę na małym ogniu.
1Zabieg polegający na wymieszaniu masła z oliwą spowoduje, że potrawy nabiorą pezyjemnego maślanego aromatu, ale łatwiej będzie się je smażyć - oliwa nie pozwoli na wypalenie się masła i przypalenie naszego obiadku :)
Komentarze