
Tarta z mięsem mielonym i suszonymi pomidorami
- Średni
- 4 osób
- 40 min.
- 45 min.
Składniki
- Kruche ciasto:
- Mąka pszenna (200g)
- Masło (100g)
- Zimna woda (2-3 łyżki)
- Żółtko
- Sól (1-2 szczypty)
- Kasza manna (do posypania formy)
- Olej (do smarowania formy)
- Farsz:
- Chude mięso mielone - 25 dkg
- Żółty ser (Podlaski, Gouda, Edamski) - 25 dkg
- Przecier pomidorowy - 200 ml
- Czerwona cebula - 2 średnie sztuki
- Suszone pomidory - 10 połówek
- Jajko
- Przyprawy, do smaku:
- Sól, pieprz (ok. 1 łyżeczka)
- Chilli (ok. 1/2 łyżeczki)
- Zioła prowansalskie (ok. 2 łyżeczki)
- Cynamon (2 szczypty)
- Oregano (do posypania)
- Papryka słodka/chilli (do posypania)
Przygotowanie
Przygotowujemy kruche ciasto - wszystkie jego składniki wyrabiamy na jednolitą masę, tak aby móc utworzyć z niego nielepiącą się kulę (jeśli się rozpada dodajemy trochę wody, jeśli za bardzo się klei - mąki). Masło można zastąpić też olejem rzepakowym - wówczas dajemy go ok. 80g. Minus oleju polega na tym, że ciasto będzie się bardziej rozpadać niż przy maśle. Nie będzie można go np. rozwałkować, a wylepiać formę do tarty. Przygotowujemy standardową formę do tarty (24-30cm) - smarujemy olejem i wysypujemy kaszą manną. Wylepiamy nią ciasto lub nakładamy rozwałkowane - tak aby forma była w całości wypełniona. Przykrywamy je pergaminem i wysypujemy równomiernie ryżem lub innym ziarnem (kaszą, fasolą). Chodzi o to, aby ciasto zachowało po pieczeniu równą, płaską strukturę. Wkładamy do piekarnika na pół godziny w temp. ok. 180 stopni. Po upieczeniu ciasto trzeba przestudzić około 10 minut.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Mięso podsmażamy na oleju. Osobno siekamy i podsmażamy cebulę. Gdy i mięso i cebula są gotowe, mieszamy je razem i zmniejszamy ogień. Dodajemy 6 połówek posiekanych suszonych pomidorów, przecier pomidorowy, przyprawy. Smażymy aż przecier trochę odparuje (konsystencja powinna być dość gęsta). W blenderze miksujemy połowę sera żółtego (12,5 dkg). Dodajemy do niego farsz i miksujemy do uzyskania pożądanej konsystencji (ja lubię mocno zmielone). Następnie dodajemy jajko i jeszcze chwilę miksujemy.
Farsz wykładamy na kruche ciasto, wyrównujemy. Posypujemy startą drugą połową zółtego sera. Na wierzch posypujemy oregano i papryką chilli lub słodką (ja sypię chilli). Ozdabiamy pokrojonymi połówkami pozostałych suszonych pomidorów. Zapiekamy w piekarniku ok. 15 minut w temp. 160 st.
Tartę podaję zazwyczaj z sosem czosnkowym lub koperkowym. Wg powyższego przepisu można przygotować też mniejsze tarteletki, jako przekąski na przyjęcie :) Bardzo smaczna jest też odgrzana na drugi dzień, po przegryzieniu :) Jak ugotujecie - napiszcie czy Wam smakowało.
Magda
Komentarze