
Białe papryki nadziewane kaszą jaglaną
- Średni
- 2 osób
- 20 min.
- 40 min.
- 15 min.
Składniki
Przygotowanie
- kaszę jaglaną ugotuj w garnku z wodą lub bulionem w proporcji 1:3
- w tym czasie umyj papryki, odetnij górną część i wybierz łyżką gniazda nasienne
- na rozgrzanej patelni (bez oleju) upraż słonecznik i sezam - powinny się lekko przyrumienić. Przesyp ziarna do miseczki.
- na patelnię wlej olej (ok. 1 łyżka i podsmaż pokrojoną cebulę)
- do ugotowanej kaszy wsyp uprażone ziarna, cebulę i przyprawy, dodaj łyżkę oleju. Jeśli nadzienie jest zbyt suche możesz dodać odrobinę bulionu.
- rozgrzej piekarnik do 170 stopni
- nasmaruj formę do zapiekania olejem i ułóż w niej papryki - dość ciasno, żeby się nie przewracały
- nadziej wszystkie papryki i nałóż odcięte górne części
- piecz przez ok. 40 minut.
Papryki można polać sosem jakim lubisz. Mają fajny orientalno-orzechowy smak.
Komentarze