
Galette z pieczoną papryką, cukinią i kozim serem
- Średni
- 6 osób
- 60 min.
- 40 min.
Składniki
Przygotowanie
1. W rozgrzanym do 220 stopni piekarniku umieść papryki w całości, gałązki rozmarynu i czosnek - piecz aż papryki przypieką się tak, że w niektórych miejscach ich skórka będzie ciemna. Odstaw całość do ostudzenia.
2. Papryki obierz ze skórki, oddziel pestki i pokrój w paski. Czosnek obierz i rozgnieć widelcem - wymieszaj z kawałkami papryki.
3. Masło, makę, 1/2 łyżeczki soli oraz żółtka z dwóch jaj umieść w misie robota i wyrabiaj ciasto. Jeśli masa jest zbyt sucha dodaj odrobinę zimnej wody. Z ciasta uformuj kulę i odstaw na 15 minut do zamrażalnika.
4. Bryndzę i dwa całe jajka połącz dokładnie na jednolitą masę - możesz zrobić to ręcznie, widelcem lub przy pomocy miksera. Dopraw do smaku pieprzem.
5. Ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia na okrągły blat grubości około 4-5 mm. Nałóż na niego masę z bryndzy zostawiając dookoła margines około 2 cm. Następnie dodaj przygotowaną paprykę oraz pokrojoną w plastry cukinię. Zagnij do środka pozostawiony margines ciasta tworząc rant tarty.
6. Galette piecz w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku około 35-40 minut. Świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.
Smacznego!
Komentarze