Gęsie uda marynowane na słodko-ostro z cebulowo- śliwkową konfiturą

Gęsie uda marynowane na słodko-ostro z cebulowo- śliwkową konfiturą

  • Łatwy
  • 2 osób
  • 60 min.
  • 60 min.

Do czasu potrzebnego na przygotowanie dodaj kilka lub kilkanaście godzin na marynowanie mięsa w lodówce. Gęsina będzie krucha i aromatyczna.

Idealnym dodatkiem do dania są kluski kładzione, na które przepis znajdziesz również poniżej.

Smacznego!


Przygotowanie

1. 5 łyżek miodu, majeranek, miód, ostrą paprykę, pół łyżeczki pieprzu i płaską łyżeczkę soli wymieszaj i powstałą marynatą natrzyj mięso. Przechowuj w zamkniętym naczyniu w lodówce przez kilka, a nawet kilkanaście godzin.

2. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i piecz mięso około godzinę.

3. Cebule i śliwki pokrój w drobną kostkę. Umieść w rondlu z dodatkiem łyżki miodu, octem i anyżem. Duś na średnim ogniu aż śliwki się rozpadną, a cebula zmięknie. Na koniec dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

4. Kluski.  Jajka, mąkę oraz szczyptę soli umieść w misce. Wymieszaj składniki dodając tyle wody, by powstałe ciasto miało konsystencję bardzo gęstego jogurtu. W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj łyżkę soli. Przy pomocy dwóch łyżek formuj kluseczki i wrzucaj do wrzątku. Gotuj około minuty po wypłynięciu. Odsącz.

5. Gotowe mięso serwuj z przygotowaną konfiturą cebulową oraz kluseczkami.


Pin It


Komentarze