Dynia faszerowana kaszą i grzybami

Dynia faszerowana kaszą i grzybami

  • Łatwy
  • 4 osób
  • 30 min.
  • 30 min.
  • 3 min.

Czyż nie ma lepszego przepisu na jesień niż pieczona dynia? Dołóż do tego grzyby, kaszę i wyjdzie aromatyczne danie. pięknie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje.


Przygotowanie

1. Dynię podziel na połówki przekrawając ją na pół wzdłuż.

2. Oczyść z pestek i wydrąż miąższ zostawiając około 1cm marginesu.

3. Kaszę gotuj około 3 minut, nie do miękkości. Odcedź.

4. Cebule, boczniaki, miąższ z dyni (bez pestek) oraz szpinak pokrój .

5. Na maśle zeszklij cebulę z dodatkiem listków tymianku, po chwili dodaj dynię oraz boczniaki. Gdy lekko zmiękną dodaj kaszę i całość wymieszaj dokładnie. Dodaj szpinak i duś całość około 2 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

6. Przygotowaną dynię dopraw również solą oraz pieprzem i wypełnij przygotowanym farszem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 20-30 minut (aż dynia będzie miękka). Na 5 minut przed końcem pieczenia dodaj na wierzch każdej porcji pokruszony ser feta.

Smacznego!


Pin It


Komentarze