
Pstrąg pieczony z ziemniakami i surówką z kalarepy
- Średni
- 4 osób
- 30 min.
- 30 min.
Pieczona rybka nie musi być tylko nad morzem, czy jeziorem. To danie kojarzy nam się z wakacjami, więc nacieszmy się smakiem lata.
Składniki
Przygotowanie
1. Rybę umyj, osusz i dopraw solą i pieprzem.
2. Do środka każdej ryby włóż gałązki koperku (lub odrobinę suszonego), pietruszki oraz kilka półplastrów cytryny i kawałki masła.
2. Tak przygotowane ryby zawiń w papier do pieczenia i umieść na grillu. Piecz pod przykryciem około 20-30 minut w zależności od wielkości ryby. Rybę można również upiec w piekarniku. Należy rozgrzać go do 220 stopni i piec około 20-30 minut.
3. Ziemniaki dokładnie umyj, pokrój na ćwiartki lub ósemki i umieść w formie do pieczenia. Obtocz w niedużej ilości oliwy i dopraw solą. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni aż lekko się zarumienią.
4. W międzyczasie przygotuj surówkę: kalarepę obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki, podobnie marchew. Dodaj posiekaną drobno cebulę, natkę pietruszki oraz sok z cytryny i jogurt. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
Komentarze