Pęczotto z warzywami, pancettą, karmelizowaną gruszką i chipsami z jarmużu

Pęczotto z warzywami, pancettą, karmelizowaną gruszką i chipsami z jarmużu

  • Średni
  • 4 osób
  • 60 min.

To jest to czego potrzebowaliśmy na pierwsze chłodne dni! Jest sycąca, ciepła kasza w formie PĘCZOTTO (jak risotto tyle że z pęczaku) - czyli jest też bulion. Jest polska gruszka kusząca lekko skarmelizowanym miąższem. Jest też nasz polski jarmuż, pomidory, cebula, natka... 


Przygotowanie

1. Na patelnię włóż pancettę i podsmaż, aż wytopi się tłuszcz. Następnie dodaj posiekaną drobno cebulę i zeszklij.

2. Dodaj pęczak i podsmażaj całość chwilę, aż ziarna zrobią się lekko szkliste. Wtedy małymi porcjami zacznij dodawać bulion, dodawaj aż pęczak zaabsorbuje cały bulion. Zawartość patelni mieszaj delikatnie. Można dodawać np. po pół szklanki albo po nabierce od zupy. 

3. Pomidory obierz, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę, paprykę również pozbaw nasion i pokrój w niedużą kostkę - dodaj do zawartości patelni.

4. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Liście jarmużu porwij na mniejsze części i dokładnie natrzyj niewielką ilością oliwy. Rozłóż równą warstwą na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, dopraw solą i pieprzem i umieść w piekarniku na kilka minut.

5. Na patelni roztop łyżkę masła i skarmelizuj na nim pokrojoną w półplastry gruszkę.

6. Gdy pęczak będzie miękki, wykończ danie posiekaną natką pietruszki, pozostałym masłem oraz startym parmezanem.

7. Serwuj pęczotto z karmelizowaną gruszką oraz chipsami z jarmużu.

Smacznego!

 


Pin It


Komentarze