Przekąski str. 4

  • Gofry razowe
    Gofry razowe
    Masło roztopić i ochłodzić, zmiksować z jajkami i mlekiem. W misce zmieszać mąki: ryżową i bezglutenową, proszek do pieczenia, sodę, sól. Powoli dodawać do masy mleczno-jajecznej. Na sam koniec wsypać amarantus. Konsystencja ciasta powinna być gęsta. Natłuścić gofrownicę od wewną...
    ... czytaj dalej
  • Pełnoziarniste bułeczki amarantusowe
    Pełnoziarniste bułeczki amarantusowe
    Jaja ubić razem z solą i pieprzem na pienistą masę. Wsypać amarantus, ewentualnie rodzynki, dokładnie wymieszać. Dłonią, uprzednio namoczoną w wodzie, uformować podłużne, albo okrągłe bułeczki o grubości około 2cm. Piekarnik nagrzać do 180º C, piec bułeczki aż będą rumiane. Można ...
    ... czytaj dalej
  • Muffinki z amarantusem
    Muffinki z amarantusem
    Jajka ubić z cukrem i solą na spienioną masę - najlepiej wykorzystać do tego zwykły widelec. Wsypać amarantus oraz rodzynki, opcjonalnie sodę, wymieszać. Przekładać do papilotek ułożonych w formie do muffinek - do połowy wysokości. Piec ok. 15-20 minut, w temperaturze 180st. Muffinki można wzbo...
    ... czytaj dalej
  • Cinnamon rolls - cynamonowe ślimaczki
    Cinnamon rolls - cynamonowe ślimaczki
    Mamy dla Was przepis na pyszne cynamonowe ślimaczki, czyli wywodzące się z kuchni amerykańskiej cinnamon rolls. Ciacha z tego przepisu wychodzą naprawdę wybornie, ponoć idealnie odzwierciedlają smak tych przygotowywanych w kuchniach amerykańskich godpodyń i gospodarzy. Wymagają trochę czasu, ale w...
    ... czytaj dalej
  • Placuszki pełnoziarniste
    Placuszki pełnoziarniste
    Wbijamy jedno jajko do miski, dodajemy jogurt i proszek do pieczenia po czym mieszamy składniki razem. Po wymieszaniu dodajemy mąkę, amarantus, płatki owsiane i len. Mieszamy, aby powstała średnio-gęsta masa (ilość składników można modyfikować, aby uzyskać idealną gęstość). Smażymy placuszki na ol...
    ... czytaj dalej
  • Tarta z mięsem mielonym i suszonymi pomidorami
    Tarta z mięsem mielonym i suszonymi pomidorami
    Przygotowujemy kruche ciasto - wszystkie jego składniki wyrabiamy na jednolitą masę, tak aby móc utworzyć z niego nielepiącą się kulę (jeśli się rozpada dodajemy trochę wody, jeśli za bardzo się klei - mąki). Masło można zastąpić też olejem rzepakowym - wówczas dajemy go ok. 80g. Minus oleju poleg...
    ... czytaj dalej
  • Pasta z fasoli  Mung
    Pasta z fasoli Mung
    Fasola mung ze względu na wysoką zawartość białka jest dobrze znana wszystkim wegetarianom. Można z niej zrobić klopsiki, kotleciki, ale także doskonałą pastę na chleb, chrupkie pieczywo lub przekąskę na krakersach.
    ... czytaj dalej
  • Pulpety z quinoa (komosy ryżowej)
    Pulpety z quinoa (komosy ryżowej)
    Quinoa, inaczej komosa ryżowa, zwana także "złotem Inków" jest doskonałym składnikiem prawidłowego odżywiania. Ma niski indeks glikemiczny, nie zawiera glutenu, więc mogą ją spożywać osoby chore na celiakię lub będące na diecie bezglutenowej. W swym składzie posiada wsystkie niezbędne aminokwasy,...
    ... czytaj dalej