Przekąski str. 4

  • Szparagi w szynce
    Szparagi w szynce
    Poczułem nieodpartą chęć zrobienia czegoś uniwersalnego, co pasuje zarówno na rodzinne przyjęcie jak i prywatkę dla znajomych. Szparagi w szynce przykryte kołderką z galarety! Przypomnają mi imprezy organizowane przez rodziców, gdy byłem małym chłopcem. Przekąska ta jak widać nie starzeje się, a j...
    ... czytaj dalej
  • Chrzan ze śmietaną
    Chrzan ze śmietaną
    Kupne chrzany mają w większości mnóstwo niepotrzebnych dodatków. M.in. syrop glukozowo fruktozowy, konserwanty, mleko w proszku. Najlepiej więc przyrządzić go samemu. Nie jest to trudne, a na pewno zdrowsze i smaczniejsze. Zatem do dzieła! Inspirowałem się przepisem z książki "Polska Wielkanoc" Hann...
    ... czytaj dalej
  • Świąteczne ciasteczka earl grey
    Świąteczne ciasteczka earl grey
    Przeglądając stare książki kucharskie w poszukiwaniu przepisów na wielkanocne potrawy, z jednej z nich wypadła mi wyblakła karteczka z interesującą recepturą. Nigdy bym nie pomyślał, że tak lubiana przeze mnie herbata earl grey nadaje się także na przyrządzenie kruchych ciasteczek. NIe pozostało mi ...
    ... czytaj dalej
  • Gofry razowe
    Gofry razowe
    Masło roztopić i ochłodzić, zmiksować z jajkami i mlekiem. W misce zmieszać mąki: ryżową i bezglutenową, proszek do pieczenia, sodę, sól. Powoli dodawać do masy mleczno-jajecznej. Na sam koniec wsypać amarantus. Konsystencja ciasta powinna być gęsta. Natłuścić gofrownicę od wewną...
    ... czytaj dalej
  • Pełnoziarniste bułeczki amarantusowe
    Pełnoziarniste bułeczki amarantusowe
    Jaja ubić razem z solą i pieprzem na pienistą masę. Wsypać amarantus, ewentualnie rodzynki, dokładnie wymieszać. Dłonią, uprzednio namoczoną w wodzie, uformować podłużne, albo okrągłe bułeczki o grubości około 2cm. Piekarnik nagrzać do 180º C, piec bułeczki aż będą rumiane. Można ...
    ... czytaj dalej
  • Muffinki z amarantusem
    Muffinki z amarantusem
    Jajka ubić z cukrem i solą na spienioną masę - najlepiej wykorzystać do tego zwykły widelec. Wsypać amarantus oraz rodzynki, opcjonalnie sodę, wymieszać. Przekładać do papilotek ułożonych w formie do muffinek - do połowy wysokości. Piec ok. 15-20 minut, w temperaturze 180st. Muffinki można wzbo...
    ... czytaj dalej
  • Cinnamon rolls - cynamonowe ślimaczki
    Cinnamon rolls - cynamonowe ślimaczki
    Mamy dla Was przepis na pyszne cynamonowe ślimaczki, czyli wywodzące się z kuchni amerykańskiej cinnamon rolls. Ciacha z tego przepisu wychodzą naprawdę wybornie, ponoć idealnie odzwierciedlają smak tych przygotowywanych w kuchniach amerykańskich godpodyń i gospodarzy. Wymagają trochę czasu, ale w...
    ... czytaj dalej
  • Placuszki pełnoziarniste
    Placuszki pełnoziarniste
    Wbijamy jedno jajko do miski, dodajemy jogurt i proszek do pieczenia po czym mieszamy składniki razem. Po wymieszaniu dodajemy mąkę, amarantus, płatki owsiane i len. Mieszamy, aby powstała średnio-gęsta masa (ilość składników można modyfikować, aby uzyskać idealną gęstość). Smażymy placuszki na ol...
    ... czytaj dalej