
Muffinki z amarantusem
- Łatwy
- 3 osób
- 10 min.
- 15 min.
Składniki
- 2 szklanki amarantusa ekspandowanego
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki rodzynek
- ½ łyżeczki sody spożywczej (opcjonalnie)
- szczypta soli do smaku
Przygotowanie
Jajka ubić z cukrem i solą na spienioną masę - najlepiej wykorzystać do tego zwykły widelec. Wsypać amarantus oraz rodzynki, opcjonalnie sodę, wymieszać. Przekładać do papilotek ułożonych w formie do muffinek - do połowy wysokości. Piec ok. 15-20 minut, w temperaturze 180st.
Muffinki można wzbogacić o inne suszone owoce, np. żurawinę, siekane orzechy, płatki migdałów, wiórki kokosowe oraz doprawić kakao i cynamonem. Jeśli użyjemy dużych jaj, wówczas dwie szklanki amarantusa mogą być ilością zbyt małą. W takiej sytuacji należy dodawać go tyle, aby utworzyła się w miarę jednorodna, ciastowata masa (podobna jak na ciasto drożdżowe). Ciasto nie powinno mieć też konsystencji zbyt lejącej, ale być łatwe do nakładania łyżką w foremkach lub papilotkach.
Komentarze