Przekąski str. 3

  • Pasta z zielonej soczewicy dla małych i dużych
    Pasta z zielonej soczewicy dla małych i dużych
    Wegetariańska pasta kanapkowa z zielonej soczewicy, a może Pasta Shreka? Jej przygotowanie jest banalnie proste i co najważniejsze w miarę szybkie. Nadaje się na śniadania, kolacje lub na krakersy kiedy odwiedzą Was znajomi. Dzięki kurkumie nabierze intensywnego koloru, a kiedy powiecie dzieciako...
    ... czytaj dalej
  • Amarantusowe gofry
    Amarantusowe gofry
    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, stevią i sodą oczyszczoną. W osobnej miseczce miksujemy jajko, maślankę, aromat waniliowy i stopiony tłuszcz. Łączymy razem zawartości obu miseczek, a następnie naszą masę przelewamy do natłuszczonego wnętrza nagrzanej gofrownicy. Pieczem...
    ... czytaj dalej
  • Dip serowy (z sera Feta)
    Dip serowy (z sera Feta)
    Sezon balkonowy uważamy oficjalnie za otwarty! W roli głównej pierogi ze szpinakiem wg pięciu przemian, na które przepis znajdziecie tutaj. A jeśli szukalibyście fajnego dipu na piknikową majówkę, prezentujemy nasz kulinarny eksperyment.
    ... czytaj dalej
  • Sos ziołowo paprykowy
    Sos ziołowo paprykowy
    Pyszny sos na bazie jogurtu, który świetnie nadaje się do zimnych mięs, kanapek czy przekąsek.
    ... czytaj dalej
  • Sałatka pełna koloru i zdrowia
    Sałatka pełna koloru i zdrowia
    Sałatka pełna koloru i zdrowia 1. Roszponkę dokładnie obmywamy i wrzucamy w miskę. 2. Zarzucamy roszponkę pokrojonymi w kostkę rzodkiewkami, jak i przesztyletowanymi na pół pomidorami koktajlowymi. Niedbale w misce lądują kiełki. 3. W międzyczasie prażymy na patelni pestki dyni i słonecznika, ...
    ... czytaj dalej
  • Zielony koktajl z awokado i szpinakiem
    Zielony koktajl z awokado i szpinakiem
    Owoce obrać, pokroić na kawałki i wrzucić do blendera. Dodać przepłukany szpinak i obranego ogórka (może być też ze skórką) oraz daktyle bez pestek. Zalać połową szklanki wody (lub więcej) i miksować przez kilka minut w blenderze.
    ... czytaj dalej
  • Masło rzeżuchowe
    Masło rzeżuchowe
    Aby przygotować masło rzeżuchowe, musisz zacząć oczywiście od wyhodowania rzeżuchy. Tak więc przepis jest na 10 minut, ale musisz się do niego przygotować, co zajmie około tygodnia ;) Tyle czasu bowiem potrzebuje rzeżucha, by urosnąć z wysianych na wacie nasionek. Jak już do tego dojdzie, możesz wzi...
    ... czytaj dalej
  • Jajka faszerowane z łososiem
    Jajka faszerowane z łososiem
    Uwielbiam wędzonego łososia oraz jajka na twardo. A gdyby tak te dwie rzeczy połączyć? Żaden problem! Z pomocą przyszła mi koncepcja na jajka faszerowane, którą przedstawiam poniżej. Smacznego :) /Mateusz
    ... czytaj dalej