Przekąski str. 5

  • Tarta z mięsem mielonym i suszonymi pomidorami
    Tarta z mięsem mielonym i suszonymi pomidorami
    Przygotowujemy kruche ciasto - wszystkie jego składniki wyrabiamy na jednolitą masę, tak aby móc utworzyć z niego nielepiącą się kulę (jeśli się rozpada dodajemy trochę wody, jeśli za bardzo się klei - mąki). Masło można zastąpić też olejem rzepakowym - wówczas dajemy go ok. 80g. Minus oleju poleg...
    ... czytaj dalej
  • Pasta z fasoli  Mung
    Pasta z fasoli Mung
    Fasola mung ze względu na wysoką zawartość białka jest dobrze znana wszystkim wegetarianom. Można z niej zrobić klopsiki, kotleciki, ale także doskonałą pastę na chleb, chrupkie pieczywo lub przekąskę na krakersach.
    ... czytaj dalej
  • Pulpety z quinoa (komosy ryżowej)
    Pulpety z quinoa (komosy ryżowej)
    Quinoa, inaczej komosa ryżowa, zwana także "złotem Inków" jest doskonałym składnikiem prawidłowego odżywiania. Ma niski indeks glikemiczny, nie zawiera glutenu, więc mogą ją spożywać osoby chore na celiakię lub będące na diecie bezglutenowej. W swym składzie posiada wsystkie niezbędne aminokwasy,...
    ... czytaj dalej
  • Pistacjowe pralinki
    Pistacjowe pralinki
    Niby przepis na dwóch osób, ale ręczę, że ta ilość może nie starczyć nawet na jedną ;) Przepis wymyślony przypadkiem, w jedno z sobotnich popołudni, podczas rozmyślań nad domowym marcepanem. A, że migdałów w domu akurat brak - pod nóż (dosłownie) poszły orzechy pistacjowe. Polecam i pędzę zajadać,...
    ... czytaj dalej
  • Tzatziki
    Tzatziki
    Tzatziki - jedno chyba z najbardziej znanych w Polsce dań. Serowo-jogurtowy sos z czosnkiem i ogórkiem tak bardzo zawładnął sercami Polaków, że trudno wybrać się na imprezę, na której nie będzie jakiejś wariacji na jego temat (przynajmniej wśród naszych Przyjaciół). Jest wiele, różniących się pewn...
    ... czytaj dalej
  • Brokułowa pakora
    Brokułowa pakora
    Pakora to przekąska popularna w Indiach. Są to krótko mówiąc warzywa w cieście smażone na głębokim oleju. Oryginalnie używa się ciasta z mąki z ciecierzycy - besan. Na naszym podwórku sprawdzi się mąka pszenna z pełnego przemiału. Nie wiem czy Hindusi jedzą pakorę z brokułami, ale nam to zestawien...
    ... czytaj dalej
  • Owsiane amarantuski
    Owsiane amarantuski
    Zapraszamy do pieczenia słodkości. Ale nie takich zwyczajnych, bo zdrowych. Ciasteczka owsiane z amarantusem są świetne do drugiego śniadania jak batoniki energetyczne. Ich składniki dostarczają mnóstwa składników odżywczych: płatki owsiane – węglowodany, białko, witaminy, błonnik, sole mineralne;...
    ... czytaj dalej
  • Pasta z czerwonej soczewicy
    Pasta z czerwonej soczewicy
    Co jest zdrowe i może świetnie zastąpić masło lub margarynę na chlebie? Pasta z soczewicy. Soczewica to świetne źródło białka w codziennej diecie. Ponadto jest dietetyczna – nie ma prawie w ogóle tłuszczu  i ma mało kalorii. Pastę można przygotować bardzo łatwo i przyprawić według własnego uznani...
    ... czytaj dalej