Brokułowa pakora

Brokułowa pakora

  • 4 osób
  • 50 min.

Pakora to przekąska popularna w Indiach. Są to krótko mówiąc warzywa w cieście smażone na głębokim oleju. Oryginalnie używa się ciasta z mąki z ciecierzycy - besan. Na naszym podwórku sprawdzi się mąka pszenna z pełnego przemiału. Nie wiem czy Hindusi jedzą pakorę z brokułami, ale nam to zestawienie świetnie pasuje.

Pakorę trzeba jeść z sosem, na przykład zrobionym na jogurcie. Można i z keczupem, też jest fajnie. Mateusz zajadając kolejne kawałki śmiał się, że to takie wegetariańskie hot wings. Kazał mi to napisać, więc piszę ;) A przepis poniżej.


Przygotowanie

  1. Do miski wsypać mąkę, wbić jajko, dodać wodę i mleko i dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być konsystencji dosyć gęstego ciasta naleśnikowego.
  2. Do ciasta dodać wszystkie przyprawy. Nie szczędzić ostrej papryki – pakora ma być ostra :)
  3. W garnku rozgrzać olej.
  4. Obtaczać kawałki brokuła w cieście i wrzucać na głęboki olej.
  5. Smażyć aż ciasto się przyrumieni – ok. 3 minuty każdą porcję.
  6. Wyłożyć na talerz z ręcznikiem jednorazowym, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.
  7. Zajadać z sosem, keczupem lub innym mazidłem :)

Pin It


Komentarze

  • / niedziela, 2012-07-01 21:52
    wygladają smakowicie! pozdrawiam!