
Brokułowa pakora
- 4 osób
- 50 min.
Pakora to przekąska popularna w Indiach. Są to krótko mówiąc warzywa w cieście smażone na głębokim oleju. Oryginalnie używa się ciasta z mąki z ciecierzycy - besan. Na naszym podwórku sprawdzi się mąka pszenna z pełnego przemiału. Nie wiem czy Hindusi jedzą pakorę z brokułami, ale nam to zestawienie świetnie pasuje.
Pakorę trzeba jeść z sosem, na przykład zrobionym na jogurcie. Można i z keczupem, też jest fajnie. Mateusz zajadając kolejne kawałki śmiał się, że to takie wegetariańskie hot wings. Kazał mi to napisać, więc piszę ;) A przepis poniżej.
Składniki
- brokuły (1 główka)
- ekologiczna mąka pszenna razowa (1 szklanka)
- mleko (1/2 szklanki)
- woda (1/2 szklanki)
- jajko (1 sztuka)
- papryka w proszku ostra
- kardamon mielony
- pieprz czarny
- kurkuma
- kmin
- kolendra
- olej do smażenia
Przygotowanie
- Do miski wsypać mąkę, wbić jajko, dodać wodę i mleko i dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być konsystencji dosyć gęstego ciasta naleśnikowego.
- Do ciasta dodać wszystkie przyprawy. Nie szczędzić ostrej papryki – pakora ma być ostra :)
- W garnku rozgrzać olej.
- Obtaczać kawałki brokuła w cieście i wrzucać na głęboki olej.
- Smażyć aż ciasto się przyrumieni – ok. 3 minuty każdą porcję.
- Wyłożyć na talerz z ręcznikiem jednorazowym, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.
- Zajadać z sosem, keczupem lub innym mazidłem :)
Komentarze