
Pasta z czerwonej soczewicy
- 4 osób
- 30 min.
Co jest zdrowe i może świetnie zastąpić masło lub margarynę na chlebie? Pasta z soczewicy. Soczewica to świetne źródło białka w codziennej diecie. Ponadto jest dietetyczna – nie ma prawie w ogóle tłuszczu i ma mało kalorii. Pastę można przygotować bardzo łatwo i przyprawić według własnego uznania. My mamy propozycję nieco pikantnej pasty z odrobiną egzotycznego kardamonu.
Składniki
Przygotowanie
- soczewicę gotować przez 15 minut w proporcji: 1 szklanka soczewicy na 2 szklanki wody
- pokroić cebulę i czosnek – dodać do ugotowanej już soczewicy
- składniki zmiksować blenderem
- dodać oliwę z oliwek
- dodać pozostałe przyprawy: sól, pieprz, paprykę, kurkumę i kardamon
- miksować do uzyskania gładkiej masy
Pastę można przechowywać w lodówce około tygodnia :)
Komentarze