Pasta z czerwonej soczewicy

Pasta z czerwonej soczewicy

  • 4 osób
  • 30 min.

Co jest zdrowe i może świetnie zastąpić masło lub margarynę na chlebie? Pasta z soczewicy. Soczewica to świetne źródło białka w codziennej diecie. Ponadto jest dietetyczna – nie ma prawie w ogóle tłuszczu  i ma mało kalorii. Pastę można przygotować bardzo łatwo i przyprawić według własnego uznania. My mamy propozycję nieco pikantnej pasty z odrobiną egzotycznego kardamonu.


Przygotowanie

  1.  soczewicę gotować przez 15 minut w proporcji: 1 szklanka soczewicy na 2 szklanki wody
  2. pokroić cebulę i czosnek – dodać do ugotowanej już soczewicy
  3. składniki zmiksować blenderem
  4. dodać oliwę z oliwek
  5. dodać pozostałe przyprawy: sól, pieprz, paprykę, kurkumę i kardamon
  6. miksować do uzyskania gładkiej masy

Pastę można przechowywać w lodówce około tygodnia :)


Pin It


Komentarze