
Pasta z fasoli Mung
- Łatwy
- 4 osób
- 10 min.
- 30 min.
Fasola mung ze względu na wysoką zawartość białka jest dobrze znana wszystkim wegetarianom. Można z niej zrobić klopsiki, kotleciki, ale także doskonałą pastę na chleb, chrupkie pieczywo lub przekąskę na krakersach.
Składniki
Przygotowanie
1. Suchą fasolkę opłukać w zimnej wodzie i gotować 30 minut w proporcji 1 szklanka fasolki na 3 szklanki wody.
2. Suszone pomidory pokroić na drobne kawałki i dodać do fasolki.
3. Dodać 5 łyżek oliwy, odrobinę soli morskiej i pieprzu.
4. Zmiksować składniki blenderem, aby zostały jeszcze większe kawałki. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodać trochę przegotowanej wody i odrobinę oliwy.
4. Na suchej patelni uprażyć czubatą łyżkę sezamu, dodać do masy i dokładnie wymieszać.
I to wszystko :)
Komentarze