
Owsiane amarantuski
- 8 osób
- 40 min.
Zapraszamy do pieczenia słodkości. Ale nie takich zwyczajnych, bo zdrowych. Ciasteczka owsiane z amarantusem są świetne do drugiego śniadania jak batoniki energetyczne. Ich składniki dostarczają mnóstwa składników odżywczych: płatki owsiane – węglowodany, białko, witaminy, błonnik, sole mineralne; amarantus – reguluje biosyntezę cholesterolu, zawiera skwalen, opóźniający procesy starzenia, mąka razowa typ 2000 – jest pełnowartościowa; orzechy włoskie – tłuszcze wspomagające prace mózgu; żurawina – witamina C, błonnik, wapń, fosfor. Ciastka dodatkowo regulują pracę jelit.
Jeszcze zanim podamy przepis jedna uwaga – sugerujemy ustalić sobie dzienną dawkę ciasteczek, u nas po upieczeniu dwie blachy znikają niestety w jeden dzień ;) Chrupanie tych ciasteczek jest uzależniające.
Składniki
- ekologiczna mąka pszenna razowa typ 2000 (1 szklanka)
- ekologiczne płatki owsiane (1 szklanka)
- popping z amarantusa (1 szklanka)
- otręby ekologiczne (1 szklanka)
- cukier nierafinowany (rapadura lub demerara) (1/2 szklanki)
- jajka (2 sztuki)
- masło (temperatura pokojowa) (100 g)
- pestki dynii (1 garść)
- wiórki kokosowe (1 garść)
- orzechy włoskie (2 garście)
- żurawina (2 garście)
- gorzka czekolada (1/2 tabliczki)
- proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
- cynamon (szczypta)
Przygotowanie
- W misce wymieszać dokładnie sypkie składniki: mąkę, płatki owsiane, otręby, popping, cukier, proszek do pieczenia, cynamon.
- Dodać masło i wbić dwa jajka.
- Ugniatać masę aż stanie się wilgotna.
- Dodać wszystkie bakalie i pokruszoną czekoladę.
- Wymieszać i formować kulki, które następnie należy spłaszczyć.
- Ciastka układać na papierze do pieczenia, lecz niezbyt blisko (ciastka urosną).
- Piec w temperaturze 180 stopni około 15-20 minut w zależności od wielkości ciastek.
- SMACZNEGO!
Komentarze