Owsiane amarantuski

Owsiane amarantuski

  • 8 osób
  • 40 min.

Zapraszamy do pieczenia słodkości. Ale nie takich zwyczajnych, bo zdrowych. Ciasteczka owsiane z amarantusem są świetne do drugiego śniadania jak batoniki energetyczne. Ich składniki dostarczają mnóstwa składników odżywczych: płatki owsiane – węglowodany, białko, witaminy, błonnik, sole mineralne; amarantus – reguluje biosyntezę cholesterolu, zawiera skwalen, opóźniający procesy starzenia, mąka razowa typ 2000 – jest pełnowartościowa; orzechy włoskie – tłuszcze wspomagające prace mózgu; żurawina – witamina C, błonnik, wapń, fosfor. Ciastka dodatkowo regulują pracę jelit.

Jeszcze zanim podamy przepis jedna uwaga – sugerujemy ustalić sobie dzienną dawkę ciasteczek, u nas po upieczeniu dwie blachy znikają niestety w jeden dzień ;) Chrupanie tych ciasteczek jest uzależniające.


Składniki

  • ekologiczna mąka pszenna razowa typ 2000 (1 szklanka)
  • ekologiczne płatki owsiane (1 szklanka)
  • popping z amarantusa (1 szklanka)
  • otręby ekologiczne (1 szklanka)
  • cukier nierafinowany (rapadura lub demerara) (1/2 szklanki)
  • jajka (2 sztuki)
  • masło (temperatura pokojowa) (100 g)
  • pestki dynii (1 garść)
  • wiórki kokosowe (1 garść)
  • orzechy włoskie (2 garście)
  • żurawina (2 garście)
  • gorzka czekolada (1/2 tabliczki)
  • proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
  • cynamon (szczypta)

Przygotowanie

  1. W misce wymieszać dokładnie sypkie składniki: mąkę, płatki owsiane, otręby, popping, cukier, proszek do pieczenia, cynamon.
  2. Dodać masło i wbić dwa jajka.
  3. Ugniatać masę aż stanie się wilgotna.
  4. Dodać wszystkie bakalie i pokruszoną czekoladę.
  5. Wymieszać i formować kulki, które następnie należy spłaszczyć.
  6. Ciastka układać na papierze do pieczenia, lecz niezbyt blisko (ciastka urosną).
  7. Piec w temperaturze 180 stopni około 15-20 minut w zależności od wielkości ciastek.
  8. SMACZNEGO!

Pin It


Komentarze

  • / niedziela, 2012-08-26 16:12
    Jak ktoś pisze o tym co lubi, na czym się zna i robi to z pasją to i każdego może wciągnąć :) Gratuluję pomysłu!
  • / niedziela, 2012-07-01 21:56
    bardzo ciekawy przepis ;] pyszności ;]
  • / czwartek, 2012-06-21 19:39
    Świetne! od kiedy udało mi się dorwać amarantus uwielbiam wypróbowywać przepisy z jego udziałem, te ciastka na pewno kiedyś u mnie zagoszczą ;)