Tzatziki

Tzatziki

  • 4 osób
  • 25 min.

Tzatziki - jedno chyba z najbardziej znanych w Polsce dań. Serowo-jogurtowy sos z czosnkiem i ogórkiem tak bardzo zawładnął sercami Polaków, że trudno wybrać się na imprezę, na której nie będzie jakiejś wariacji na jego temat (przynajmniej wśród naszych Przyjaciół). Jest wiele, różniących się pewnymi szczegółami przepisów na tzatziki, ale każdy powinien prowadzić do jednego - idealnego rezultatu. Mam nadzieję, że mój przepis Wam w tym pomoże ;)

Sos przygotowywałem jako część greckiego obiadu, na który składały się greckie pulpety i pieczone ziemniaczki. Oczywiście nadaje się on do wielu innych dań, a niektórzy uwielbiają nawet zajadać się nim samym.


Składniki

  • Biały, półtłuty ser - dobrze, aby był dość wilgotny, z suchego trudno będzie nam osiągnąć idealnie gładką masę (kostka 20-25 dkg)
  • Jogurt naturalny (30-35 dkg)
  • Czosnek (POLSKI !!!) (3 duże ząbki)
  • Ogórek zielony (1 duża sztuka)
  • Sól (1/2-1 płaskiej łyżeczki - w zależności od gustu)
  • Pieprz (około 1 płaska łyżeczka)

Przygotowanie

  1. Ogórek obierz i zetrzyj na słupki/paski
  2. Umieść go w durszlaku, posyp solą i zostaw na 15 minut (z ogórka odejdzie dzięki temu woda).
  3. W tym czasie ser z jogurtem zmiksuj w blenderze na gładką masę.
  4. Do masy dodaj sól, pieprz i wciśnij, za pomocą praski, czosnek.
  5. Miksuj dalej.
  6. Wodę z ogórka odsącz, sparz go wrzątkiem (będzie lżej strawny - nie odbija się po nim wówczas) i odsącz lub odwiruj w wirówce do sałaty.
  7. Połącz ogórka z masą serowo-jogurtową i dokładnie, ale delikatnie wymieszaj.
  8. Tak przygotowane tzatziki najlepiej zostawić w lodówce pod przykryciem na noc, aby się przegryzły.

Smacznego!


Pin It


Komentarze

  • / piątek, 2013-03-15 19:54
    Jako, że dziś skorzystałem z Waszego przepisu na pulpety, zrobiłem też tzatziki :-) Zamiast jogurtu dodałem ok. 100g (pół kubka) kwaśnej śmietany 12% i łyżkę oliwy z oliwek. Ogórka miałem tylko połowę, a czosnku 1 duży ząbek. Ale z moich proporcji też wyszło pysznie :-) Dzięki za fajne przepisy, pozdrawiam!