Przekąski str. 2
- Ajwar (ajvar)Polecamy przepis na Ajwar - pastę na bazie papryki, pomidorów i bakłażanów wywodzącą się z kuchni bałkańskiej. Nasz przepis został trochę zmodyfikowany poprzez dodanie niestandarodowych jak na tę potrawę przypraw - świeżego tymianku i pieprzu syczuańskiego. Urozmaiceniem jest dodatek świeżego, ory...... czytaj dalej
- Karmel a'la Daim / Masa krówkowaLubicie masę krówkową? A cukierki DAIM? Dziś przedstawiamy przepis na karmel, który jest bardziej ekskluzywną wersją masy krówkowej. A smakuje jak DAIMy! No i co najważniejsze - możesz go przygotować z w pełni naturalnych składników :) /Mateusz... czytaj dalej
- Flan waniliowy na kruchym cieściePróbowaliście kiedyś placka budyniowego z jabłkami? No to proponujemy coś podobnego, ale prosto z Francji! Dziś w roli głównej francuski flan - zapiekany na kruchym cieście budyń z mąki kukurydzianej :) /Mateusz... czytaj dalej
- Tatar z awokadoWegetariański tatar z awokado, czyli guacamole. Przepis szybki i prosty. W sam raz na śniadanie.... czytaj dalej
- Ziołowe pełnoziarniste ciabatty z amarantusemDrożdże wymieszać z odrobiną ciepłej wody i łyżeczką cukru. Rozpuścić je, odstawić na 10 minut. W misce wymieszać ze sobą mąki, amarantusa, sól, zioła, siemię lniane i płatki owsiane. Dodać drożdże, olej, powoli dolewać wodę, jednocześnie mieszając drewnianą łyżką. Gdy składniki s...... czytaj dalej
- Tarta ze szparagami na cieście francuskimCzy Wy też tak bardzo lubicie tarty? Ja uwielbiam pod każdą postacią - na słodko i słono, z ciastem francuskim i kruchym. Właściwie wariacji na ich temat jest całe mnóstwo, a ograniczeniem może być tylko wyobraźnia. Dziś przepis na przepyszną tartę z zielonymi szparagami, na spodzie z ciasta fran...... czytaj dalej
- Chłodnik z botwinyJak wiosna to botwina! Młode buraczki z różowymi pędami i soczyście zielonymi liśćmi idealnie nadają się na chłodnik. Ugasi on nie tylko głód, ale i pragnienie w coraz cieplejsze dni. A do tego jest zdrowy :) No to gotujemy! /Mateusz... czytaj dalej
- Truskawkowy smoothie z płatkami owsianymiGdy na dworze gorąco, nie w głowie nam przygotowywanie śniadań na ciepło. Świeżo upieczone ciasto też nie jest wtedy wymarzonym deserem. TRuskawkowy smoothie według naszego przepisu idealnie nadaje się na śniadanie i jako deser. Zastąpi pełnowartościowy poranny posiłek, ponieważ oprócz owoców dod...... czytaj dalej