Przekąski str. 2

  • Tatar z awokado
    Tatar z awokado
    Wegetariański tatar z awokado, czyli guacamole. Przepis szybki i prosty. W sam raz na śniadanie.
    ... czytaj dalej
  • Ziołowe pełnoziarniste ciabatty z amarantusem
    Ziołowe pełnoziarniste ciabatty z amarantusem
    Drożdże wymieszać z odrobiną ciepłej wody i łyżeczką cukru. Rozpuścić je, odstawić na 10 minut. W misce wymieszać ze sobą mąki, amarantusa, sól, zioła, siemię lniane i płatki owsiane. Dodać drożdże, olej, powoli dolewać wodę, jednocześnie mieszając drewnianą łyżką. Gdy składniki s...
    ... czytaj dalej
  • Tarta ze szparagami na cieście francuskim
    Tarta ze szparagami na cieście francuskim
    Czy Wy też tak bardzo lubicie tarty? Ja uwielbiam pod każdą postacią - na słodko i słono, z ciastem francuskim i kruchym. Właściwie wariacji na ich temat jest całe mnóstwo, a ograniczeniem może być tylko wyobraźnia. Dziś przepis na przepyszną tartę z zielonymi szparagami, na spodzie z ciasta fran...
    ... czytaj dalej
  • Chłodnik z botwiny
    Chłodnik z botwiny
    Jak wiosna to botwina! Młode buraczki z różowymi pędami i soczyście zielonymi liśćmi idealnie nadają się na chłodnik. Ugasi on nie tylko głód, ale i pragnienie w coraz cieplejsze dni. A do tego jest zdrowy :) No to gotujemy! /Mateusz
    ... czytaj dalej
  • Truskawkowy smoothie z płatkami owsianymi
    Truskawkowy smoothie z płatkami owsianymi
    Gdy na dworze gorąco, nie w głowie nam przygotowywanie śniadań na ciepło. Świeżo upieczone ciasto też nie jest wtedy wymarzonym deserem. TRuskawkowy smoothie według naszego przepisu idealnie nadaje się na śniadanie i jako deser. Zastąpi pełnowartościowy poranny posiłek, ponieważ oprócz owoców dod...
    ... czytaj dalej
  • Pasta z zielonej soczewicy dla małych i dużych
    Pasta z zielonej soczewicy dla małych i dużych
    Wegetariańska pasta kanapkowa z zielonej soczewicy, a może Pasta Shreka? Jej przygotowanie jest banalnie proste i co najważniejsze w miarę szybkie. Nadaje się na śniadania, kolacje lub na krakersy kiedy odwiedzą Was znajomi. Dzięki kurkumie nabierze intensywnego koloru, a kiedy powiecie dzieciako...
    ... czytaj dalej
  • Amarantusowe gofry
    Amarantusowe gofry
    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, stevią i sodą oczyszczoną. W osobnej miseczce miksujemy jajko, maślankę, aromat waniliowy i stopiony tłuszcz. Łączymy razem zawartości obu miseczek, a następnie naszą masę przelewamy do natłuszczonego wnętrza nagrzanej gofrownicy. Pieczem...
    ... czytaj dalej
  • Dip serowy (z sera Feta)
    Dip serowy (z sera Feta)
    Sezon balkonowy uważamy oficjalnie za otwarty! W roli głównej pierogi ze szpinakiem wg pięciu przemian, na które przepis znajdziecie tutaj. A jeśli szukalibyście fajnego dipu na piknikową majówkę, prezentujemy nasz kulinarny eksperyment.
    ... czytaj dalej