
Karmel a'la Daim / Masa krówkowa
- 2 osób
- 5 min.
- 15 min.
Lubicie masę krówkową? A cukierki DAIM? Dziś przedstawiamy przepis na karmel, który jest bardziej ekskluzywną wersją masy krówkowej. A smakuje jak DAIMy! No i co najważniejsze - możesz go przygotować z w pełni naturalnych składników :) /Mateusz
Składniki
- Śmietanka kremówka (150 ml)
- Cukier (10 dkg)
- Woda (3-4 łyżki)
- Masło (1 łyżka)
- Sól (duża szczypta)
Przygotowanie
- Do garnka wsyp cukier i dodaj wodę.
- Podgrzewaj na małym ogniu często mieszając. Wpierw cukier zacznie się rozpuszczać, a następnie, gdy woda odparuje, zbrylać. Nie przestawaj mieszać, grudki zbrylonego cukru zaczną się rozpuszczać. Podgrzewaj tak długo, aż uzyskasz złoty płyn.
- Śmietankę podgrzej, aby była ciepła.
- Podgrzaną śmietankę i sól dodaj do karmelu. Nadal podgrzewaj i cały czas mieszaj. Zaraz po wlaniu śmietanki część cukru zastygnie. Po kilku minutach ulegnie on jednak rozpuszczeniu.
- Całość podgrzewaj tak długo aż dość mocno zgęstnieje.
- Zdejmij z ognia, dodaj masło, wymieszaj.
- Przelej do słoiczka.
Po ostygnięciu zrobi się gęstszy. Można jeść łyżeczką, prosto ze słoiczka lub podawać jako dodatek do ciast, wafelków, a nawet kanapek :) Karmel można też zapasteryzować i przechowywać w domowej spiżarce.
Komentarze