Karmel a'la Daim / Masa krówkowa

Karmel a'la Daim / Masa krówkowa

  • 2 osób
  • 5 min.
  • 15 min.

Lubicie masę krówkową? A cukierki DAIM? Dziś przedstawiamy przepis na karmel, który jest bardziej ekskluzywną wersją masy krówkowej. A smakuje jak DAIMy! No i co najważniejsze - możesz go przygotować z w pełni naturalnych składników :) /Mateusz


Składniki

  • Śmietanka kremówka (150 ml)
  • Cukier (10 dkg)
  • Woda (3-4 łyżki)
  • Masło (1 łyżka)
  • Sól (duża szczypta)

Przygotowanie

  1. Do garnka wsyp cukier i dodaj wodę.
  2. Podgrzewaj na małym ogniu często mieszając. Wpierw cukier zacznie się rozpuszczać, a następnie, gdy woda odparuje, zbrylać. Nie przestawaj mieszać, grudki zbrylonego cukru zaczną się rozpuszczać. Podgrzewaj tak długo, aż uzyskasz złoty płyn.
  3. Śmietankę podgrzej, aby była ciepła.
  4. Podgrzaną śmietankę i sól dodaj do karmelu. Nadal podgrzewaj i cały czas mieszaj. Zaraz po wlaniu śmietanki część cukru zastygnie. Po kilku minutach ulegnie on jednak rozpuszczeniu.
  5. Całość podgrzewaj tak długo aż dość mocno zgęstnieje.
  6. Zdejmij z ognia, dodaj masło, wymieszaj.
  7. Przelej do słoiczka.

Po ostygnięciu zrobi się gęstszy. Można jeść łyżeczką, prosto ze słoiczka lub podawać jako dodatek do ciast, wafelków, a nawet kanapek :) Karmel można też zapasteryzować i przechowywać w domowej spiżarce.


Pin It


Komentarze