Flan waniliowy na kruchym cieście
- Łatwy
- 8 osób
- 30 min.
- 60 min.
- 10 min.
Próbowaliście kiedyś placka budyniowego z jabłkami? No to proponujemy coś podobnego, ale prosto z Francji! Dziś w roli głównej francuski flan - zapiekany na kruchym cieście budyń z mąki kukurydzianej :) /Mateusz
Składniki
- Kruche ciasto:
- Mąka pszenna (20 dkg)
- Masło (10 dkg)
- Zimna woda (2 łyżki)
- Cukier (2 dkg)
- Jajko (1 szt.)
- Sól (szczypta)
- Masa:
- Mleko (1 litr)
- Cukier (10 dkg)
- Mąka kukurydziana (10 dkg)
- Jajka (3 szt.)
- Laska wanilii (1 szt.)
- Sól (szczypta)
- Olej (do posmarowania formy)
- Kaszka manna (do wysypania formy)
- Cynamon (2-3 szczypty)
- Kardamon (szczypta)
Przygotowanie
Przygotowanie ciasta:
- Szybko zagnieć wszystkie składniki, tak aby uzyskać delikatne, elastyczne ciasto.
- Formę do tarty posmaruj oliwą i wysyp kaszką manną.
- Wyłóż formę ciastem.
- Podpiecz w temperaturze 180st. ok. 15-20 minut.
Przygotowanie masy:
- Odlej 200 ml mleka. Resztę przelej do garnka.
- Laskę wanilii przekrój wzdłuż, wyskrob dokładnie miąższ i wrzuć go do mleka w garnku. Wrzuć również laskę.
- Dodaj cukier i zagotuj.
- Jajka, mąkę, sól, cynamon i kardamon roztrzep w pozostałym mleku.
- Mieszankę wlewaj powoli do gotującego mleka, cały czas mieszając.
- Gotuj, nie przerywając mieszania, aż zgęstnieje do konsystencji budyniu.
- Wyjmij laskę wanilii i przelej na przestudzone kruche ciasto.
- Piecz ok. 45 minut w temperaturze 180st. Wierzch flanu powinien być lekko zrumieniony.
- Podawaj ze słodkimi konfiturami lub karmelem. Pyszny zarówno na zimno jak i ciepło :)
Smacznego! :)
Komentarze