Flan waniliowy na kruchym cieście

Flan waniliowy na kruchym cieście

  • Łatwy
  • 8 osób
  • 30 min.
  • 60 min.
  • 10 min.

Próbowaliście kiedyś placka budyniowego z jabłkami? No to proponujemy coś podobnego, ale prosto z Francji! Dziś w roli głównej francuski flan - zapiekany na kruchym cieście budyń z mąki kukurydzianej :) /Mateusz


Przygotowanie

Przygotowanie ciasta:

  1. Szybko zagnieć wszystkie składniki, tak aby uzyskać delikatne, elastyczne ciasto.
  2. Formę do tarty posmaruj oliwą i wysyp kaszką manną.
  3. Wyłóż formę ciastem.
  4. Podpiecz w temperaturze 180st. ok. 15-20 minut.

Przygotowanie masy:

  1. Odlej 200 ml mleka. Resztę przelej do garnka.
  2. Laskę wanilii przekrój wzdłuż, wyskrob dokładnie miąższ i wrzuć go do mleka w garnku. Wrzuć również laskę.
  3. Dodaj cukier i zagotuj.
  4. Jajka, mąkę, sól, cynamon i kardamon roztrzep w pozostałym mleku.
  5. Mieszankę wlewaj powoli do gotującego mleka, cały czas mieszając.
  6. Gotuj, nie przerywając mieszania, aż zgęstnieje do konsystencji budyniu.
  7. Wyjmij laskę wanilii i przelej na przestudzone kruche ciasto.
  8. Piecz ok. 45 minut w temperaturze 180st. Wierzch flanu powinien być lekko zrumieniony.
  9. Podawaj ze słodkimi konfiturami lub karmelem. Pyszny zarówno na zimno jak i ciepło :)

Smacznego! :)


Pin It


Komentarze