Pulpety z quinoa (komosy ryżowej)

Pulpety z quinoa (komosy ryżowej)

  • 4 osób
  • 20 min.
  • 30 min.
  • 20 min.

Quinoa, inaczej komosa ryżowa, zwana także "złotem Inków" jest doskonałym składnikiem prawidłowego odżywiania. Ma niski indeks glikemiczny, nie zawiera glutenu, więc mogą ją spożywać osoby chore na celiakię lub będące na diecie bezglutenowej. W swym składzie posiada wsystkie niezbędne aminokwasy, co jest wyjątkiem w świecie roślin. Dlatego tak lubą ją wegetarianie i weganie. Ponadto ma dużo dobrych kwasów tłuszczowych.

Komosa ryżowa sprawdza się w daniach jako zamiennik ryżu lub kaszy. Jest świetna do sałatek. My proponujemy jednak zrobienie pysznych pulpecików z quinoa. Zamiast szpinaku i cebuli można użyć papryki, pietruszki itp.


Przygotowanie

  • Gotowanie quinoa
  1. Szklankę ziarna quinoa należy dokładnie opłukać pod zimną wodą. Można to zrobić na bardzo gęstym sicie. Quinoa opłukujemy, ponieważ na powierzchni ziaren znajduje się nadająca gorzki smak saponina. Woda pozbędzie się goryczki.
  2. Opłukaną komosę wsypujemy do wrzątku w proporcji 1:2, czyli na szklankę komosy  2 szklanki wody.
  3. Zmniejszamy ogień, dodajemy 1 łyżkę oliwy i gotujemy ok. 20 minut od czasu do czasu mieszając. Komosa powinna wchłonąć całą wodę, a ziarenka stać się lekko przezroczyste z widocznymi małymi "ogonkami" w środku. Nie bójcie się - to tylko kiełki ;)
  4. Odstawiamy w chłodne miejsce do ostygnięcia.
  • Pulpety
  1. Drobno posiekać cebulę i podprażyć ją z kilkoma kroplami oliwy na małej patelni.
  2. Umyte liście szpinaku posiekać dosyć drobno.
  3. Szpinak i cebulę dodać do ostudzonej komosy.
  4. Dodać fetę i doprawić pieprzem
  5. Jajko roztrzepać mocno w oddzielnym naczyniu i wymieszać dokładnie z resztą.
  6. Nagrzać piekranik do 180 stopni.
  7. Na blachę położyć papier i posmarować odrobiną oliwy, aby pulpety się nie przypaliły.
  8. Uformować pulpety - wyjdzie ok. 12 w zależności od wielkości (masa jest dość rzadka, ale nie przejmujcie się - w piekarniku nabiorą zwartości)
  9. Piec przez ok. 30 minut aż się ładnie zrumienią.

 


Pin It


Komentarze

  • / wtorek, 2013-03-05 23:13
    Fajny przepis. Nie miałam samej komosy, ale za to płatki z quinoa, a zamiast szpinaku dodałam pietruszkę. Też było smacznie i zdrowo :)