
Sałatka pełna koloru i zdrowia
- B. łatwy
- 4 osób
- 15 min.
Składniki
- Roszponka (300g)
- rzodkiewki (4-5 sztuk)
- Garść kiełków
- Garść pestek dyni
- Garść pestek słonecznika
- Garść rodzynek
- Pomidory koktajlowe (6-7 sztuk)
- Garście niech będą solidne ;)
- Na sos:
- ząbki czosnku (2 sztuki)
- cukier (1 łyżeczka)
- oregano (3 gałązki)
- czarny pieprz (1 łyżeczka)
- tymianek (2 gałązki)
- zielona pietruszka (4 gałązki)
- bazylia (3 gałązki)
- sól (2 łyżeczki)
- ocet winny
- oliwa z oliwek (3/4 szklanki)
- woda (2 łyżki)
Przygotowanie
Sałatka pełna koloru i zdrowia
1. Roszponkę dokładnie obmywamy i wrzucamy w miskę.
2. Zarzucamy roszponkę pokrojonymi w kostkę rzodkiewkami, jak i przesztyletowanymi na pół pomidorami koktajlowymi.
Niedbale w misce lądują kiełki.
3. W międzyczasie prażymy na patelni pestki dyni i słonecznika, po czym dorzucamy do miski.
4. Wszystko zalewamy przygotowanym sosem.
5. Sałatkę uwieńczamy solidną garstką rodzynek.
Dla pewności i smaku wszystko przemieszać, a dla kontrastu i zdrowia dobieramy do dania wafla ryżowego, można go przesmarować serkiem kanapkowym ;)
Smacznego!
Komentarze