Cinnamon rolls - cynamonowe ślimaczki

Cinnamon rolls - cynamonowe ślimaczki

  • Średni
  • 12 osób
  • 150 min.
  • 15 min.

Mamy dla Was przepis na pyszne cynamonowe ślimaczki, czyli wywodzące się z kuchni amerykańskiej cinnamon rolls. Ciacha z tego przepisu wychodzą naprawdę wybornie, ponoć idealnie odzwierciedlają smak tych przygotowywanych w kuchniach amerykańskich godpodyń i gospodarzy. Wymagają trochę czasu, ale warto go poświęcić dla późniejszej możliwości delektowania się ;) Przepis też idealny do wspólnego gotowania z dzieciakami - wielką radochę sprawia im nie tylko smak, ale i końcowy efekt wizualny :)

Inspiracja na fajny sposób cięcia ciastek, nie tylko tych, ale każdych, które tego wymagają, zaczerpnięta została z bloga cookieshunter.com, który serdecznie polecamy :)


Przygotowanie

  1. Do garnka wlej mleko, olej, wsyp cukier (13dkg) i podgrzewaj aż cukier się rozpouści.
  2. Przestudź, tak by płyn miał ok 50 st. Dodaj do niego drożdże i dokładnie wymieszaj.
  3. Do miski wsyp ok. 90dkg mąki, koniecznie przesiej ją - dzięki temu ciasto nabierze więcej powietrza i ślimaczki będą puszystsze. Do mąki wlej mleko z dodatkami, dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny. Możesz też wstawić masę do piekarnika o temperaturze ok. 60 st. (najlepiej z funkcją termoobiegu - grzałka okrągła).
  4. W szklance wymieszaj pozostałą mąkę (również przesiej) z solą, proszkiem do pieczenia i sodą.
  5. W czasie, gdy ciasto wyrasta przygotuj nadzienie. Masło zmiksuj w blenderze, tak aby było puszyste. Dodaj cukier trzcinowy  i cynamon. Miksuj do uzyskania jednorodnej masy (cukier nie musi być zmiksowany).
  6. Wyjmij wyrośnięte ciasto i wmieszaj w nie mąkę z dodatkami. Zagnieć, uformuj kulę. Jeśli ciasto będzie za lepkie, dodaj trochę mąki. Jeśli rozpadające się - mleka.
  7. Uformuj wałek i rozwałkuj na placek w kształcie prostokąta o grubości ok. 2-4mm (im cieniej tym lepiej i więcej ciasteczek :D).
  8. Na placku rozsmaruj równomiernie masę cynamonową.
  9. Całość zawiń w rulon. Zlep wzdłuż całego wałka fragment łączenia.
  10. A teraz tnij! Można do tego celu wykorzystać bardzo ostry nóż, maczając go w wodzie (aby ciasto nie przyklejało się do niego). Lub też skorzystać z patentu, który podptarzyliśmy na blogu cookieshunter.com, czyli cięcie za pomocą nici dentystycznej, koniecznie woskowanej! Wosk powoduje, że ciasto się nie przylepia i naprawdę wychodzą ładne, równiótkie cinnamonki :) Jak to zrobić, ilustrują zdjęcia po prawej.
  11. Gotowe ciasteczka układaj na blaszce, na papierze do pieczenia. Każde posmaruj rozbełtanym białkiem.
  12. Piecz ok. 15-20 minut (w naszym przypadku idealnie było 18 minut) w nagrzanym do 180 st. piekarniku (grzałka dolna i górna), na jednym poziomie poniżej środka.
  13. Gotowe! Tak przygotowane ciacha nadają się do konsumpcji zarówno na ciepło (np. z dodatkiem bitej śmietany) lub też na drugi, trzeci dzień. Wg nas takie kilkudniowe leżakowanie w ogóle im nie szkodzi, a Mateuszowi smakowały nazajutrz jeszcze barziej :)
  14. Z poadanych składników wychodzi ok. 60 sztuk pysznych cynamonków :)

UWAGI I PROPOZYCJE:

  1. Ciastka nie są bardzo słodkie. Jeśli ktoś jest zdecydowanym zwolennikiem intensywnej słodyczy, może dodać do ciasta więcej cukru, np. 20dkg.
  2. Ilość nadzienia jest minimalna dla podanych proporcji ciasta.Nadaje delikatną nutę cynamonu i nie przesładza całości. Spokojnie można jednak podwoić ilość nadzienia lub do tej samej ilości masła i cukru dodać więcej cynamonu - ślimaczki będą bardziej cynamonowe.
  3. Do nadzienie dobrze pasują też rodzynki. Możesz dodać je, już po jego utarciu i wmieszać zwykłą łyżką. Dobrze jest je wcześniej zalać wrzątkiem i moczyć ok. 5 minut, a następnie dobrze odsączyć - staną się wówczas bardziej miękkie.
  4. Do mąki pszennej możesz dodać też trochę pszennej pełnoziarnistej. Ciasteczka będą wówczas trochę twardsze. Dodatek ten nie powinien przekraczaś jednak 10% całej mąki - już taka ilośc jest wyczuwalna.
  5. Ciasteczka przed pieczeniem, a po posmarowaniu białkiem, możesz posypać mieszaniną cukru trzcinowego i cynamonu.

Pin It


Komentarze