
Cinnamon rolls - cynamonowe ślimaczki
- Średni
- 12 osób
- 150 min.
- 15 min.
Mamy dla Was przepis na pyszne cynamonowe ślimaczki, czyli wywodzące się z kuchni amerykańskiej cinnamon rolls. Ciacha z tego przepisu wychodzą naprawdę wybornie, ponoć idealnie odzwierciedlają smak tych przygotowywanych w kuchniach amerykańskich godpodyń i gospodarzy. Wymagają trochę czasu, ale warto go poświęcić dla późniejszej możliwości delektowania się ;) Przepis też idealny do wspólnego gotowania z dzieciakami - wielką radochę sprawia im nie tylko smak, ale i końcowy efekt wizualny :)
Inspiracja na fajny sposób cięcia ciastek, nie tylko tych, ale każdych, które tego wymagają, zaczerpnięta została z bloga cookieshunter.com, który serdecznie polecamy :)
Składniki
- Mąka pszenna (1kg)
- Cukier (13dkg)
- Olej (120ml)
- Mleko (500ml)
- Drożdże świeże (25g)
- Proszek do pieczenia (1/2 łyżeczki)
- Soda (1/2 łyżeczki)
- Sól (1/2 łyżeczki)
- Cynamon (1 łyżeczka)
- Cukier trzcinowy (70g)
- Masło (13dkg)
- Białko (z dwóch jajek)
Przygotowanie
- Do garnka wlej mleko, olej, wsyp cukier (13dkg) i podgrzewaj aż cukier się rozpouści.
- Przestudź, tak by płyn miał ok 50 st. Dodaj do niego drożdże i dokładnie wymieszaj.
- Do miski wsyp ok. 90dkg mąki, koniecznie przesiej ją - dzięki temu ciasto nabierze więcej powietrza i ślimaczki będą puszystsze. Do mąki wlej mleko z dodatkami, dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny. Możesz też wstawić masę do piekarnika o temperaturze ok. 60 st. (najlepiej z funkcją termoobiegu - grzałka okrągła).
- W szklance wymieszaj pozostałą mąkę (również przesiej) z solą, proszkiem do pieczenia i sodą.
- W czasie, gdy ciasto wyrasta przygotuj nadzienie. Masło zmiksuj w blenderze, tak aby było puszyste. Dodaj cukier trzcinowy i cynamon. Miksuj do uzyskania jednorodnej masy (cukier nie musi być zmiksowany).
- Wyjmij wyrośnięte ciasto i wmieszaj w nie mąkę z dodatkami. Zagnieć, uformuj kulę. Jeśli ciasto będzie za lepkie, dodaj trochę mąki. Jeśli rozpadające się - mleka.
- Uformuj wałek i rozwałkuj na placek w kształcie prostokąta o grubości ok. 2-4mm (im cieniej tym lepiej i więcej ciasteczek :D).
- Na placku rozsmaruj równomiernie masę cynamonową.
- Całość zawiń w rulon. Zlep wzdłuż całego wałka fragment łączenia.
- A teraz tnij! Można do tego celu wykorzystać bardzo ostry nóż, maczając go w wodzie (aby ciasto nie przyklejało się do niego). Lub też skorzystać z patentu, który podptarzyliśmy na blogu cookieshunter.com, czyli cięcie za pomocą nici dentystycznej, koniecznie woskowanej! Wosk powoduje, że ciasto się nie przylepia i naprawdę wychodzą ładne, równiótkie cinnamonki :) Jak to zrobić, ilustrują zdjęcia po prawej.
- Gotowe ciasteczka układaj na blaszce, na papierze do pieczenia. Każde posmaruj rozbełtanym białkiem.
- Piecz ok. 15-20 minut (w naszym przypadku idealnie było 18 minut) w nagrzanym do 180 st. piekarniku (grzałka dolna i górna), na jednym poziomie poniżej środka.
- Gotowe! Tak przygotowane ciacha nadają się do konsumpcji zarówno na ciepło (np. z dodatkiem bitej śmietany) lub też na drugi, trzeci dzień. Wg nas takie kilkudniowe leżakowanie w ogóle im nie szkodzi, a Mateuszowi smakowały nazajutrz jeszcze barziej :)
- Z poadanych składników wychodzi ok. 60 sztuk pysznych cynamonków :)
UWAGI I PROPOZYCJE:
- Ciastka nie są bardzo słodkie. Jeśli ktoś jest zdecydowanym zwolennikiem intensywnej słodyczy, może dodać do ciasta więcej cukru, np. 20dkg.
- Ilość nadzienia jest minimalna dla podanych proporcji ciasta.Nadaje delikatną nutę cynamonu i nie przesładza całości. Spokojnie można jednak podwoić ilość nadzienia lub do tej samej ilości masła i cukru dodać więcej cynamonu - ślimaczki będą bardziej cynamonowe.
- Do nadzienie dobrze pasują też rodzynki. Możesz dodać je, już po jego utarciu i wmieszać zwykłą łyżką. Dobrze jest je wcześniej zalać wrzątkiem i moczyć ok. 5 minut, a następnie dobrze odsączyć - staną się wówczas bardziej miękkie.
- Do mąki pszennej możesz dodać też trochę pszennej pełnoziarnistej. Ciasteczka będą wówczas trochę twardsze. Dodatek ten nie powinien przekraczaś jednak 10% całej mąki - już taka ilośc jest wyczuwalna.
- Ciasteczka przed pieczeniem, a po posmarowaniu białkiem, możesz posypać mieszaniną cukru trzcinowego i cynamonu.
Komentarze