Świąteczne ciasteczka earl grey
- B. łatwy
- 6 osób
- 60 min.
- 20 min.
Przeglądając stare książki kucharskie w poszukiwaniu przepisów na wielkanocne potrawy, z jednej z nich wypadła mi wyblakła karteczka z interesującą recepturą. Nigdy bym nie pomyślał, że tak lubiana przeze mnie herbata earl grey nadaje się także na przyrządzenie kruchych ciasteczek. NIe pozostało mi więc nic innego jak dodać je do listy smakołyków na świąteczny stół. Efekt wyborny, zresztą spróbujcie sami :) /Mateusz
fot. Nossirom, sxc
Składniki
- Mąka pszenna (40dkg)
- Cukier puder (14dkg)
- Starta skórka pomarańczowa (2 łyżeczki)
- Sypana herbata earl grey (2 czubate łyżki)
- Masło (22dkg)
- Sól (Szczypta)
Przygotowanie
- Utrzyj masło z cukrem, solą i skórką pomarańczową.
- Herbatę zmiksuj na proszek.
- Dodaj mąkę i herbatę do masy maślanej.
- Ugniataj ciasto, uformuj kulę.
- Zawiń w folię i włóż do zamrażarki na 30 minut.
- Wyjmij schłodzone ciasto, chwilę ugniataj.
- Odrywaj po kawałku, formuj kulki i zgniataj je na płaskie, okrągłe ciasteczka.
- Układaj na blasze przykrytej papierem do pieczenia.
- Piecz w temp. 180st. (termoobieg - grzałka dookólna) ok. 20 minut.
- Po upieczeniu i ostudzeniu możesz dekorować kolorowym lukrem (przygotowanym z naturalnych barwników spożywczych).
Smacznego :)
Komentarze