
Ekologiczne pierniczki Kasi
- Średni
- 6 osób
- 60 min.
- 6 min.
W tym przepisie niezwykle istotnym składnikiem jest smalec. Został on wytopiony wcześniej ze słoniny ekologicznej. Smalec solony, czy przyprawiony nie nadaje się ;)
Zatem trzeba dodać czas na wytopienie tłuszczu.
Ale warto, bo pierniczki są pyszne.
Składniki
- mąka tortowa (1 kg)
- mąka do wyrobienia ciasta
- masło (250-300g)
- smalec (1 duża łyżka)
- miód (1 niepełna szklanka ok. 250g)
- cukier (2 szklanki)
- proszek do pieczenia (3 łyżeczki)
- soda oczyszczona (2 łyżeczki)
- goździki (2 łyżeczki)
- ziele angielskie (8 ziaren)
- cynamon (1 łyżeczka)
- imbir (1 łyżeczka)
- kardamon (1 łyżeczka)
- anyż (1 łyżeczka)
- gałka muszkatołowa (1 łyżeczka)
- jaja (5 całych jaj)
- sól (1 łyżeczka)
- kakao (4 łyżki)
Przygotowanie
- Zetrzeć przyprawy w moździerzu
- Stopić masło w garnku
- Dodać cukier, miód i przyprawy
- Następnie dodać mąkę i resztę składników.
- Wyrabiać dodatkową mąką, rozwałkować i wykrawać.
- Piec ok. 5-6 min. W temp. ok. 170-180˚C.
Komentarze