Buraki pieczone z czosnkiem

Buraki pieczone z czosnkiem

  • Łatwy
  • 4 osób
  • 20 min.
  • 40 min.

Nasze polskie buraki to prawdziwa skarbnica zdrowia. W połączeniu z czosnkiem, upieczone w piekarniku będą świetną przystawka do każdego obiadu. Szczególnie polecamy w okresie jesienno-zimowym. Przepis jest prosty i łatwy w wykonaniu.


Przygotowanie

  • obierz buraki i pokrój je na ćwiartki
  • polej oliwą i odrobiną octu
  • dodaj obrany czosnek (możesz dodać całe ząbki lub pokroić je na kawałki, albo nawet zgnieść i oprószyć nim buraki)
  • dodaj soli do smaku
  • wrzuć wszystko do naczynia żaroodpornego i wymieszaj, następnie zakryj dokładnie folią aluminiową lub pokrywką
  • piecz ok. 40 minut w temp. 180 stopni. (długość pieczenia zależy od wielkości ćwiartek i wieku buraka - im starsze tym dłużej)

Można jeść na ciepło i na zimno :)


Pin It


Komentarze