
Buraki pieczone z czosnkiem
- Łatwy
- 4 osób
- 20 min.
- 40 min.
Nasze polskie buraki to prawdziwa skarbnica zdrowia. W połączeniu z czosnkiem, upieczone w piekarniku będą świetną przystawka do każdego obiadu. Szczególnie polecamy w okresie jesienno-zimowym. Przepis jest prosty i łatwy w wykonaniu.
Składniki
Przygotowanie
- obierz buraki i pokrój je na ćwiartki
- polej oliwą i odrobiną octu
- dodaj obrany czosnek (możesz dodać całe ząbki lub pokroić je na kawałki, albo nawet zgnieść i oprószyć nim buraki)
- dodaj soli do smaku
- wrzuć wszystko do naczynia żaroodpornego i wymieszaj, następnie zakryj dokładnie folią aluminiową lub pokrywką
- piecz ok. 40 minut w temp. 180 stopni. (długość pieczenia zależy od wielkości ćwiartek i wieku buraka - im starsze tym dłużej)
Można jeść na ciepło i na zimno :)
Komentarze