Obiady str. 7

  • Pulpety z quinoa (komosy ryżowej)
    Pulpety z quinoa (komosy ryżowej)
    Quinoa, inaczej komosa ryżowa, zwana także "złotem Inków" jest doskonałym składnikiem prawidłowego odżywiania. Ma niski indeks glikemiczny, nie zawiera glutenu, więc mogą ją spożywać osoby chore na celiakię lub będące na diecie bezglutenowej. W swym składzie posiada wsystkie niezbędne aminokwasy,...
    ... czytaj dalej
  • Tymiankowy kurczak pieczony z papryką
    Tymiankowy kurczak pieczony z papryką
    Zdrowy i niskokaloryczny pomysł na obiad lub kolację dla tych, którzy zwracają szczególną uwagę na obwód w pasie. Zamiast smażenia proponujemy zdrowsze pieczenie w folii.
    ... czytaj dalej
  • Hiszpańska zupa dyniowa
    Hiszpańska zupa dyniowa
    Inspiracją tej zupy jest przepis zaczerpnięty z książki "Soup for Supper". Co WAŻNE - przygotowania do niej trzeba rozpocząć już dzień wcześniej. Fasola i ciecierzyca musi się moczyć w wodze przez noc. Warto jednak trochę się natrudzić, bo efekt jest wspaniały. Dla skrócenia czasu możesz także użyć ...
    ... czytaj dalej
  • Zupa ogórkowa z pęczakiem
    Zupa ogórkowa z pęczakiem
    Zupa ogórkowa to całkiem zwyczajne danie na obiad. Postanowiliśmy jednak urozmaicić ją dość niepopularnym (niestety) na naszych stołach pęczakiem. Pęczak to kasza jęczmienna w całości. Jest traktowana często jako półprodukt, z którego otrzymuje się dopiero kaszę jęczmienną perłową lub łamaną. Ale ...
    ... czytaj dalej
  • Zupa soczewicowo-kokosowa
    Zupa soczewicowo-kokosowa
    Ten wspaniały przepis znaleźliśmy w książce "Kuchnie malowane sercem. Wegetarianizm po mistrzowsku". Wydanie ma kilku autorów, a zupę soczewicowo-kokosową znajdziecie w rozdziale rodziny Gawryszewskich. Zupa soczewicowo-kokosowa jest mocno sycąca, rozgrzewa, ale nie jest słodka, ani mdła. Mleczk...
    ... czytaj dalej
  • Zupa krem brokułowy z grzankami i prażonymi migdałami
    Zupa krem brokułowy z grzankami i prażonymi migdałami
    Nie ma nic lepszego na coraz chłodniejsze dni, jak rozgrzewająca zupa. Krem brokułowy jest gęsty i pożywny. Chrupiące grzanki przełamują kremową konsystencję zupy, a prażone migdały nadają daniu nieco szlachetności.
    ... czytaj dalej
  • Cannelloni ze szpinakiem pod beszamelem
    Cannelloni ze szpinakiem pod beszamelem
    Szukając pomysłu na dzisiejszy obiad ze szpinakiem znalazłam przepis na sos szpinakowy :) W szafce już od jakiegoś czasu zalegał makaron Cannelloni. No i postanowiłam go nadziać ekojowym farszem :-D Jak to zrobiłam - podaję poniżej: Zaczynamy od przygotowania farszu szpinakowego. Wszystko robimy...
    ... czytaj dalej
  • Żurek staropolski
    Żurek staropolski
    Słowiański specjał, znany nie tylko z kuchni polskiej, ale także jako danie naszych południowych i wschodnich sąsiadów. Nazwa natomiast pochodzi z języka niemieckiego, w którym słowo sür oznaczało po prostu coś kwaśnego (dziś słowo to ewoluowało w sauer)1. Żurek nie jest bardzo trudnym daniem, jedna...
    ... czytaj dalej