Zupa soczewicowo-kokosowa
- Średni
- 4 osób
- 25 min.
- 25 min.
Ten wspaniały przepis znaleźliśmy w książce "Kuchnie malowane sercem. Wegetarianizm po mistrzowsku". Wydanie ma kilku autorów, a zupę soczewicowo-kokosową znajdziecie w rozdziale rodziny Gawryszewskich.
Zupa soczewicowo-kokosowa jest mocno sycąca, rozgrzewa, ale nie jest słodka, ani mdła. Mleczko kokosowe i wiórki nadają jej przyjemny aromat.
Soczewica to świetne źródło białka, dlatego zupę polecamy szczególnie osobom uprawiającym sport.
Składniki
- soczewica czerwona (1 szklanka)
- pomidory bez skórki (1 puszka)
- czosnek (2 ząbki)
- mleko kokosowe (1/2 puszki)
- wiórki kokosowe (1/3 szklanki)
- cebula (2 sztuki)
- koncentrat pomidorowy (1 łyżka)
- olej (3 łyżki)
- sok z cytryny (1 łyżka)
- sól (1 łyżeczka)
- kurkuma (1/2 łyżeczki)
- imbir (1/2 łyżeczki)
- curry (1/2 łyżeczki)
- cynamon (1/2 łyżeczki)
- chilli (szczypta)
Przygotowanie
- Na rozgrzanej patelni zarumienić wiórki kokosowe.
- Na drugiej patelni rozgrzać olej i zeszklić pokrojone cebule, wycisnąć czosnek i dodać przyprawy (oprócz soli).
- Prażyć chwilę, aby nie spalić.
- Dodać soczewicę, całą zawartość puszki z pomidorami, koncentrat pomidorowy i 5 szklanek wody.
- Przemieszać i dodać sok z cytryny i mleko kokosowe.
- Gotować na średnim ogniu przez 25 minut.
- Dodać uprażone wiórki kokosowe i posolić.
- Podawać z grzankami i natką pietruszki.
Komentarze