Zupa soczewicowo-kokosowa

Zupa soczewicowo-kokosowa

  • Średni
  • 4 osób
  • 25 min.
  • 25 min.

Ten wspaniały przepis znaleźliśmy w książce "Kuchnie malowane sercem. Wegetarianizm po mistrzowsku". Wydanie ma kilku autorów, a zupę soczewicowo-kokosową znajdziecie w rozdziale rodziny Gawryszewskich.

Zupa soczewicowo-kokosowa jest mocno sycąca, rozgrzewa, ale nie jest słodka, ani mdła. Mleczko kokosowe i wiórki nadają jej przyjemny aromat.

Soczewica to świetne źródło białka, dlatego zupę polecamy szczególnie osobom uprawiającym sport.

 


Składniki

  • soczewica czerwona (1 szklanka)
  • pomidory bez skórki (1 puszka)
  • czosnek (2 ząbki)
  • mleko kokosowe (1/2 puszki)
  • wiórki kokosowe (1/3 szklanki)
  • cebula (2 sztuki)
  • koncentrat pomidorowy (1 łyżka)
  • olej (3 łyżki)
  • sok z cytryny (1 łyżka)
  • sól (1 łyżeczka)
  • kurkuma (1/2 łyżeczki)
  • imbir (1/2 łyżeczki)
  • curry (1/2 łyżeczki)
  • cynamon (1/2 łyżeczki)
  • chilli (szczypta)

Przygotowanie

  1. Na rozgrzanej patelni zarumienić wiórki kokosowe.
  2. Na drugiej patelni rozgrzać olej i zeszklić pokrojone cebule, wycisnąć czosnek i dodać przyprawy (oprócz soli).
  3. Prażyć chwilę, aby nie spalić.
  4. Dodać soczewicę, całą zawartość puszki z pomidorami, koncentrat pomidorowy i 5 szklanek wody.
  5. Przemieszać i dodać sok z cytryny i mleko kokosowe.
  6. Gotować na średnim ogniu przez 25 minut.
  7. Dodać uprażone wiórki kokosowe i posolić.
  8. Podawać z grzankami i natką pietruszki.

Pin It


Komentarze

  • / niedziela, 2013-02-24 00:32
    Dla mnie pycha :-) Zupka dość gęsta, na upartego można ja traktować jak gulasz. Bardzo sycąca, w smaku rewelacja. Jedna z lepszych zupa z soczewicy jaką jadłam. Dzięki za przepis!
  • / piątek, 2013-02-22 15:02
    Zupa naprawdę świetna! Można dodać troszkę więcej soli i warto odstawić na godzinkę, dwie po ugotowaniu, żeby się troszkę przegryzła!:) Polecam!!!