Zupa krem brokułowy z grzankami i prażonymi migdałami

Zupa krem brokułowy z grzankami i prażonymi migdałami

  • Średni
  • 4 osób
  • 20 min.
  • 30 min.

Nie ma nic lepszego na coraz chłodniejsze dni, jak rozgrzewająca zupa. Krem brokułowy jest gęsty i pożywny. Chrupiące grzanki przełamują kremową konsystencję zupy, a prażone migdały nadają daniu nieco szlachetności.


Przygotowanie

Zupa

  1. Przygotować bulion wrzywny (włoszczyznę gotować w 2 litra wody na małym ogniu ok. 1,5 h).
  2. W garnku rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek i podsmażyć pokrojoną cebulę.
  3. Dodać posiekany ząbek czosnku.
  4. Dodać różyczki brokuła i pokrojoną marchewkę (może być ta z wywaru warzywnego).
  5. Dusić na małym ogniu ok. 10 minut.
  6. Zalać bulionem warzywnym.
  7. Gotować około 20 minut aż brokuł stanie się miękki.
  8. Doprawić pieprzem i solą, a następnie całość zmielić blenderem na gładką masę.
  9. Po zdjęciu z ognia można dodać śmietanę i rozmieszać lub dodwać śmietanę bezpośrednio na talerz.

Grzanki

  1. Dwie kromki chleba pokroić w kostkę.
  2. Rozgrzać na patelni odrobinę oliwy i podsmażyć chleb.
  3. Podczas smażenia posypać ziołami prowansalskimi.

Prażone migdały

  1. Garść płatków wrzucić na rozgrzaną patelnie z kilkoma kroplami oliwy.
  2. Chwilę prażyć często mieszając.

Zupę podawać z grzankami i posypką z płatków migdałowych.


Pin It


Komentarze