
Zupa krem brokułowy z grzankami i prażonymi migdałami
- Średni
- 4 osób
- 20 min.
- 30 min.
Nie ma nic lepszego na coraz chłodniejsze dni, jak rozgrzewająca zupa. Krem brokułowy jest gęsty i pożywny. Chrupiące grzanki przełamują kremową konsystencję zupy, a prażone migdały nadają daniu nieco szlachetności.
Składniki
Przygotowanie
Zupa
- Przygotować bulion wrzywny (włoszczyznę gotować w 2 litra wody na małym ogniu ok. 1,5 h).
- W garnku rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek i podsmażyć pokrojoną cebulę.
- Dodać posiekany ząbek czosnku.
- Dodać różyczki brokuła i pokrojoną marchewkę (może być ta z wywaru warzywnego).
- Dusić na małym ogniu ok. 10 minut.
- Zalać bulionem warzywnym.
- Gotować około 20 minut aż brokuł stanie się miękki.
- Doprawić pieprzem i solą, a następnie całość zmielić blenderem na gładką masę.
- Po zdjęciu z ognia można dodać śmietanę i rozmieszać lub dodwać śmietanę bezpośrednio na talerz.
Grzanki
- Dwie kromki chleba pokroić w kostkę.
- Rozgrzać na patelni odrobinę oliwy i podsmażyć chleb.
- Podczas smażenia posypać ziołami prowansalskimi.
Prażone migdały
- Garść płatków wrzucić na rozgrzaną patelnie z kilkoma kroplami oliwy.
- Chwilę prażyć często mieszając.
Zupę podawać z grzankami i posypką z płatków migdałowych.
Komentarze