
Zupa ogórkowa z pęczakiem
- Łatwy
- 4 osób
- 30 min.
- 20 min.
Zupa ogórkowa to całkiem zwyczajne danie na obiad. Postanowiliśmy jednak urozmaicić ją dość niepopularnym (niestety) na naszych stołach pęczakiem. Pęczak to kasza jęczmienna w całości. Jest traktowana często jako półprodukt, z którego otrzymuje się dopiero kaszę jęczmienną perłową lub łamaną. Ale przekonacie się, że pęczak jest pysznym dodatkiem, szczególnie do zup. Poza tym jest doskonałym źródłem węglowodanów i błonnika. Błonnik wspomaga natomiast procesy trawienne, sprzyja rozwojowi korzystnych bakterii jelitowych i poprawia perystaltykę jelit. Jest też polecany osobom odchudzającym się - zwiększając swą objętość w żołądku zmniejsza uczucie głodu. Zatem do dzieła!
Składniki
Przygotowanie
- Ugotować wywar z warzyw (marchewka, por, seler, pietruszka) w 1,2 litra wody i przecedzić. W tym czasie możesz wykonywać kolejne czynności.
- 200 g ogórków kiszonych zetrzeć na dużych oczkach tarki.
- Na patelni rozpuścić łyżkę masła i dusić na niej starte ogórki przez około 5 minut.
- Duszone ogórki wrzucić do wywaru.
- Dolać szklankę soku z ogórków, doprawić delikatnie solą i pieprzem lub samym pieprzem.
- Dodać szklankę przepłukanej kaszy pęczak i zagotować.
- Gotować na średnim ogniu aż kasza nie zmięknie (15-20 minut).
- Podawać z marchewką z wywaru.
Komentarze