Zupa ogórkowa z pęczakiem

Zupa ogórkowa z pęczakiem

  • Łatwy
  • 4 osób
  • 30 min.
  • 20 min.

Zupa ogórkowa to całkiem zwyczajne danie na obiad. Postanowiliśmy jednak urozmaicić ją dość niepopularnym (niestety) na naszych stołach pęczakiem. Pęczak to kasza jęczmienna w całości. Jest traktowana często jako półprodukt, z którego otrzymuje się dopiero kaszę jęczmienną perłową lub łamaną. Ale przekonacie się, że pęczak jest pysznym dodatkiem, szczególnie do zup. Poza tym jest doskonałym źródłem węglowodanów i błonnika. Błonnik wspomaga natomiast procesy trawienne, sprzyja rozwojowi korzystnych bakterii jelitowych i poprawia perystaltykę jelit. Jest też polecany osobom odchudzającym się - zwiększając swą objętość w żołądku zmniejsza uczucie głodu. Zatem do dzieła!

 


Przygotowanie

  1. Ugotować wywar z warzyw (marchewka, por, seler, pietruszka) w 1,2 litra wody i przecedzić. W tym czasie możesz wykonywać kolejne czynności.
  2. 200 g ogórków kiszonych zetrzeć  na dużych oczkach tarki.
  3. Na patelni rozpuścić łyżkę masła i dusić na niej starte ogórki przez około 5 minut.
  4. Duszone ogórki wrzucić do wywaru.
  5. Dolać szklankę soku z ogórków, doprawić delikatnie solą i pieprzem lub samym pieprzem.
  6. Dodać szklankę przepłukanej kaszy pęczak i zagotować.
  7. Gotować na średnim ogniu aż kasza nie zmięknie (15-20 minut).
  8. Podawać z marchewką z wywaru.

Pin It


Komentarze