Obiady str. 4

  • Zupa krem z eko dyni, batatów, imbiru i kurkumy
    Zupa krem z eko dyni, batatów, imbiru i kurkumy
    Prosta, pyszna, rozgrzewająca - na pewno ma właściwości terapeutyczne w pochmurne, jesienne dni. Osobiście uwielbiam zupy kremy i robię jedną przynajmniej raz w tygodniu. To świetny sposób na przemycenie zdrowych warzyw w dziecięce menu. Nasze pociechy nigdy nie kręcą nosami na takie obiady. Niby zw...
    ... czytaj dalej
  • Buraki pieczone z czosnkiem
    Buraki pieczone z czosnkiem
    Nasze polskie buraki to prawdziwa skarbnica zdrowia. W połączeniu z czosnkiem, upieczone w piekarniku będą świetną przystawka do każdego obiadu. Szczególnie polecamy w okresie jesienno-zimowym. Przepis jest prosty i łatwy w wykonaniu.
    ... czytaj dalej
  • Tortille z krewetkami
    Tortille z krewetkami
    Niby klasyczna, ale tu liczą się dodatki. Ekologiczne krewetki, szpinak zamiast sałaty, czerwona papryka, tortille  - to prawdziwa bomba odżywcza. Nasze placki tortilli mają 2 razy większą zawartość błonnika :) Dla łasuchów jest różowy sos na majonezie (nie polecamy osobom na diecie). Ale można go z...
    ... czytaj dalej
  • Białe papryki nadziewane kaszą jaglaną
    Białe papryki nadziewane kaszą jaglaną
    kaszę jaglaną ugotuj w garnku z wodą lub bulionem w proporcji 1:3 w tym czasie umyj papryki, odetnij górną część i wybierz łyżką gniazda nasienne na rozgrzanej patelni (bez oleju) upraż słonecznik i sezam - powinny się lekko przyrumienić. Przesyp ziarna do miseczki. na patelnię wlej olej (ok. 1...
    ... czytaj dalej
  • Zupa krem z zielonych szparagów
    Zupa krem z zielonych szparagów
    Umyj dokładnie szparagi, odetnij końcówki, a odcięte główki odłóż (przydadzą się potem jako dodatek do zupy). Szparagi pokrojone na kawałki wrzuć do wywaru warzywnego i gotuj ok. 15-20 minut. Główki szparagów zblanszuj (wrzuć na chwilę do niewielkiej ilości gotującej wody, osolonej i ze szczyptą...
    ... czytaj dalej
  • Zupa szczawiowa
    Zupa szczawiowa
    Smak szczawiu kojarzy mi się z łąką i wiosną. Pamiętam jak w dzieciństwie mama robiła tą kwaśną zupę szczawiową. I zajadałam ją ze smakiem. Staranie nakładałam na każdą łyżkę zupę i cząstkę jajka, bo z jajkiem lubiłam najbardziej. Poniżej przepis na klasyczną zupę szczawiową - sprawdzony - nie może ...
    ... czytaj dalej
  • Zupa krem z dyni najprostsza
    Zupa krem z dyni najprostsza
    Zdrowa zupa może być naprawdę prosta. Tu kluczowe są najwyższej jakości składniki - przede wszystkim dynia i śmietana ekologiczna. Dzięki nim zupa jest prawdziwie kremowa, pachnie wiejskim masełkiem, jest pyszna!
    ... czytaj dalej
  • Różowe naleśniki
    Różowe naleśniki
    Proste danie, a jednak zupełnie niebanalne. Mocno różowy kolor pięknie kontrastuje z bielą ekologicznego twarogu z Farmy pod Świerkami. Pomysł na danie wpadł mi do głowy kiedy zastanawiałam się nad naturalnymi barwnikami do ciast. Buraki przyszły mi na myśl w pierwszej kolejności. Potem uznałam, że ...
    ... czytaj dalej