Zupa krem z dyni najprostsza

Zupa krem z dyni najprostsza

  • Łatwy
  • 6 osób
  • 20 min.
  • 25 min.

Zdrowa zupa może być naprawdę prosta. Tu kluczowe są najwyższej jakości składniki - przede wszystkim dynia i śmietana ekologiczna. Dzięki nim zupa jest prawdziwie kremowa, pachnie wiejskim masełkiem, jest pyszna!


Przygotowanie

Zupa

  1. Podgrzej dwie łyżki oliwy z oliwek w garnku i podsmaż pokrojoną cebulkę przez ok. 5 minut. Cebulka ma stać się miękka, lecz nie zarumieniona.
  2. Dodaj kilogram pokrojonej na kawałki dyni. Smaż przez ok. 10 minut - aż dynia stanie się miękka i delikatnie zarumieniona.
  3. Następnie do dyni z cebulą wlej 700ml gorącego bulionu warzywnego (my korzystaliśmy z wegetariańakiego bulionu instant). Dodaj sól i pieprz do smaku. Uwaga jednak, aby zupy nie przesolić, bulion instant jest już mocno słony.
  4. Zupę doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze przez 10 minut, aby dynia zrobiła się całkiem miękka.
  5. Potem dodaj 150ml śmietany wiejskiej ukwaszonej i dokładnie zamieszaj.
  6. Ponownie doprowadź zupę do wrzenia, a następnie zblenduj na gładką masę. Krem będzie idealny :D

Grzanki

W czasie gotowaniea zupy możesz przygotować do niej pyszne domowe grzanki.

  1. Na rozgrzaną patelnię wlej 4 łyżki oliwy z oliwek.
  2. Rozgnieć dwa ząbki czosnku i wrzuć je na oliwę.
  3. Pokrój chleb na małe grzanki (ilość chleba w zależności od ilości osób), wrzuć na patelnię i przypraw ulubioną przyprawą lub pozostaw sam aromat rozgniecionego czosnku. Będą pyszne!

Pin It


Komentarze