
Zupa krem z dyni najprostsza
- Łatwy
- 6 osób
- 20 min.
- 25 min.
Zdrowa zupa może być naprawdę prosta. Tu kluczowe są najwyższej jakości składniki - przede wszystkim dynia i śmietana ekologiczna. Dzięki nim zupa jest prawdziwie kremowa, pachnie wiejskim masełkiem, jest pyszna!
Składniki
Przygotowanie
Zupa
- Podgrzej dwie łyżki oliwy z oliwek w garnku i podsmaż pokrojoną cebulkę przez ok. 5 minut. Cebulka ma stać się miękka, lecz nie zarumieniona.
- Dodaj kilogram pokrojonej na kawałki dyni. Smaż przez ok. 10 minut - aż dynia stanie się miękka i delikatnie zarumieniona.
- Następnie do dyni z cebulą wlej 700ml gorącego bulionu warzywnego (my korzystaliśmy z wegetariańakiego bulionu instant). Dodaj sól i pieprz do smaku. Uwaga jednak, aby zupy nie przesolić, bulion instant jest już mocno słony.
- Zupę doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze przez 10 minut, aby dynia zrobiła się całkiem miękka.
- Potem dodaj 150ml śmietany wiejskiej ukwaszonej i dokładnie zamieszaj.
- Ponownie doprowadź zupę do wrzenia, a następnie zblenduj na gładką masę. Krem będzie idealny :D
Grzanki
W czasie gotowaniea zupy możesz przygotować do niej pyszne domowe grzanki.
- Na rozgrzaną patelnię wlej 4 łyżki oliwy z oliwek.
- Rozgnieć dwa ząbki czosnku i wrzuć je na oliwę.
- Pokrój chleb na małe grzanki (ilość chleba w zależności od ilości osób), wrzuć na patelnię i przypraw ulubioną przyprawą lub pozostaw sam aromat rozgniecionego czosnku. Będą pyszne!
Komentarze