
Pizza wegańska
- Średni
- 6 osób
- 30 min.
- 15 min.
Pizza wegańska jest znacznie "lżejsza", a równie smaczna co mięsna wersja. Przepis na ciasto dotyczy całej blachy - takiej jak w standardowym piekarniku. Musieliśmy nakarmić całą rodzinę, więc taka blacha jest idealna.
W przepisie używaliśmy drożdży z naszego sklepu (nie są to drożdże instant). Oznacza to, że można je wsypać bezpośrednio do mąki, bez przygotowywania rozczynu. W sumie to ułatwia pracę :)
Aby pizza była zdrowsza - po upieczeniu posypaliśmy ją roszponką. Równie dobrze sprawdzi się ekologiczna rukola, a nawet kiełki.
Jako sos do pizzy polecamy oliwę z oliwek (można zrobić smakową) albo sos Aioli
Składniki
- mąka pszenna (500g)
- drożdże (9 g)
- woda (300ml)
- sól (1 łyżeczka)
- cukier (1 łyżeczka)
- oliwa z oliwek (2 łyżki)
- pulpa pomidorowa z bazylia (250g)
- koncentrat pomidorowy (1/2 słoiczka)
- czosnek (1 duży ząbek lub 2 małe)
- pieprz czarny mielony (szczypta)
- wegański boczek
- wegańskie pepperoni
- ser ala mozzarella lub produkt ala ser tarty
- pieczarki białe (250g)
- cebula (1-2 sztuki)
- papryka czerwona (1 sztuka)
- pomidory cherry (10 sztuk)
- bazylia suszona (szczypta)
- roszponka
Przygotowanie
Ciasto
1. Przesiej mąkę do miski i wymieszaj z drożdżami, solą.
2. Rozpuść łyżeczkę cukru we wodzie, zrób wgłębienie w mącie i powoli dodawaj wodę do mąki.
3. Mieszaj mąkę i na koniec dodaj oliwę.
4. Po połączeniu składników - wyłóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj aż będzie gładkie i elastyczne.
5. Ciasto przełóż do miski, zakryj ściereczką i pozostaw na godzinę do wyrośnięcia.
6. Po tym czasie ponownie zagnieć ciasto, ale nie długo i nie za mocno. Powoli rozciągaj je na pożądany kształt. Najlepiej nie używać do tego celu wałka, a jedynie rąk. Ciasto zachowa swoje właściwości. Rozciąganie ciasta może być trochę żmudne, ponieważ będzie się cofać do pierwotnego kształtu. Ale cierpliwości, w końcu powolne rozciąganie da efekty.
7. Przełóż ciasto na blaszkę z papierem do pieczenia i dociągnij do jej kształtu. Pozostaw na brzegu wałeczek, aby zawartoć pizzy pięknie się trzymała.
Sos
Wymieszaj pół słoika pulpy pomidorowej z bazylią ze słoiczkiem koncentratu, wyciśniętym ząbkiem czosnku, szczyptą soli i pieprzu. Sos do smarowania spodu pizzy gotowy.
Pieczarki
Pokrojone pieczarki podsmaż razem z cebulką.
Składniki
1. Posmaruj rozciągnięte na blaszce ciasto sosem pomidorowym.
2. Dodaj pieczarki z cebulą.
3. Ułóż kolejno składniki: bezmięsne pepperoni, boczek, paprykę, pieczarki z cebulką, pomidorki pokrojone w ćwiartki, paprykę pokrojoną w paski.
4. Posyp tartym nie-serem, a następnie suszoną bazylią.
Pieczenie
Nastaw piekarnik na 220 stopni (góra i dół). piecz 15 minut, aż brzegi ciasta pieknie się zrumienią.
Pizzę oprósz roszponką lub rukolą i gotowe!
Komentarze