Pizza wegańska

Pizza wegańska

  • Średni
  • 6 osób
  • 30 min.
  • 15 min.

Pizza wegańska jest znacznie "lżejsza", a równie smaczna co mięsna wersja. Przepis na ciasto dotyczy całej blachy - takiej jak w standardowym piekarniku. Musieliśmy nakarmić całą rodzinę, więc taka blacha jest idealna. 

W przepisie używaliśmy drożdży z naszego sklepu (nie są to drożdże instant). Oznacza to, że można je wsypać bezpośrednio do mąki, bez przygotowywania rozczynu. W sumie to ułatwia pracę :)

Aby pizza była zdrowsza - po upieczeniu posypaliśmy ją roszponką. Równie dobrze sprawdzi się ekologiczna rukola, a nawet kiełki.

Jako sos do pizzy polecamy oliwę z oliwek (można zrobić smakową) albo sos Aioli


Przygotowanie

Ciasto

1. Przesiej mąkę do miski i wymieszaj z drożdżami, solą.

2. Rozpuść łyżeczkę cukru we wodzie, zrób wgłębienie w mącie i powoli dodawaj wodę do mąki.

3. Mieszaj mąkę i na koniec dodaj oliwę.

4. Po połączeniu składników - wyłóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj aż będzie gładkie i elastyczne.

5. Ciasto przełóż do miski, zakryj ściereczką i pozostaw na godzinę do wyrośnięcia.

6. Po tym czasie ponownie zagnieć ciasto, ale nie długo i nie za mocno. Powoli rozciągaj je na pożądany kształt. Najlepiej nie używać do tego celu wałka, a jedynie rąk. Ciasto zachowa swoje właściwości. Rozciąganie ciasta może być trochę żmudne, ponieważ będzie się cofać do pierwotnego kształtu. Ale cierpliwości, w końcu powolne rozciąganie da efekty.

7. Przełóż ciasto na blaszkę z papierem do pieczenia i dociągnij do jej kształtu. Pozostaw na brzegu wałeczek, aby zawartoć pizzy pięknie się trzymała.

Sos

Wymieszaj pół słoika pulpy pomidorowej z bazylią ze słoiczkiem koncentratu, wyciśniętym ząbkiem czosnku, szczyptą soli i pieprzu. Sos do smarowania spodu pizzy gotowy.

Pieczarki

Pokrojone pieczarki podsmaż razem z cebulką.

Składniki

1. Posmaruj rozciągnięte na blaszce ciasto sosem pomidorowym.

2. Dodaj pieczarki z cebulą.

3. Ułóż kolejno składniki: bezmięsne pepperoni, boczek, paprykę, pieczarki z cebulką, pomidorki pokrojone w ćwiartki, paprykę pokrojoną w paski.

4. Posyp tartym nie-serem, a następnie suszoną bazylią.

Pieczenie

Nastaw piekarnik na 220 stopni (góra i dół). piecz 15 minut, aż brzegi ciasta pieknie się zrumienią.

Pizzę oprósz roszponką lub rukolą i gotowe!


Pin It


Komentarze