Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa

  • Średni
  • 4 osób
  • 15 min.
  • 15 min.

Smak szczawiu kojarzy mi się z łąką i wiosną. Pamiętam jak w dzieciństwie mama robiła tą kwaśną zupę szczawiową. I zajadałam ją ze smakiem. Staranie nakładałam na każdą łyżkę zupę i cząstkę jajka, bo z jajkiem lubiłam najbardziej. Poniżej przepis na klasyczną zupę szczawiową - sprawdzony - nie może się nie udać.


Przygotowanie

  1. umyj liście szczawiu pod bieżącą wodą, odetnij łodyżki, a liście posiekaj drobno i lekko posól
  2. rozpuść w garnku masło i duś liście szczawiu przez ok. 5 minut
  3. rozetrzyj mąkę z małą ilością bulionu (zimnego) i wlej do szczawiu
  4. cały czas mieszając stopniowo dodawaj bulion
  5. gotuj na niewielkim ogniu przez ok. 10 minut aż zupa zgęstnieje
  6. dopraw śmietaną

Podawaj z ugotowanymi na twardo jajkami przekrojonymi na pół i z ziemniakami ugotowanymi i pokrojonymi w kostkę.


Pin It


Komentarze