
Zupa szczawiowa
- Średni
- 4 osób
- 15 min.
- 15 min.
Smak szczawiu kojarzy mi się z łąką i wiosną. Pamiętam jak w dzieciństwie mama robiła tą kwaśną zupę szczawiową. I zajadałam ją ze smakiem. Staranie nakładałam na każdą łyżkę zupę i cząstkę jajka, bo z jajkiem lubiłam najbardziej. Poniżej przepis na klasyczną zupę szczawiową - sprawdzony - nie może się nie udać.
Składniki
Przygotowanie
- umyj liście szczawiu pod bieżącą wodą, odetnij łodyżki, a liście posiekaj drobno i lekko posól
- rozpuść w garnku masło i duś liście szczawiu przez ok. 5 minut
- rozetrzyj mąkę z małą ilością bulionu (zimnego) i wlej do szczawiu
- cały czas mieszając stopniowo dodawaj bulion
- gotuj na niewielkim ogniu przez ok. 10 minut aż zupa zgęstnieje
- dopraw śmietaną
Podawaj z ugotowanymi na twardo jajkami przekrojonymi na pół i z ziemniakami ugotowanymi i pokrojonymi w kostkę.
Komentarze