Zupa krem z eko dyni, batatów, imbiru i kurkumy

Zupa krem z eko dyni, batatów, imbiru i kurkumy

  • Łatwy
  • 10 min.
  • 30 min.

Prosta, pyszna, rozgrzewająca - na pewno ma właściwości terapeutyczne w pochmurne, jesienne dni. Osobiście uwielbiam zupy kremy i robię jedną przynajmniej raz w tygodniu. To świetny sposób na przemycenie zdrowych warzyw w dziecięce menu. Nasze pociechy nigdy nie kręcą nosami na takie obiady. Niby zwykła zupa, ale rozgrzewające świeże kurkuma i imbir robią swoje. Zatem do dzieła - za chwilę będzie gotowa zupa :)

Przygotowanie

1. W garnku na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojone: 1 cebulę, 2 ząbki czosnku.

2. Dorzuć obrane i pokrojone w dużą kostkę: 1kg dyni, pół kilo batatów.

3. Następnie dorzuć obrane, drobno pokrojone 5g świeżego imbiru i 5g świeżej kurkumy.

4. Podsmaż ok. 10 minut, dolej 1l bulionu warzywnego, gotuj 20minut.

5. Zmiksuj dokładnie blenderem i podgrzewaj jeszcze 5-10 minut.

6. Dodaj pieprz, słodką paprykę do smaku i łyżeczkę soku z cytryny.

7. Jako dodatek ugotuj oddzielnie komosę ryżową trójkolorową.

Taka zupa rozgrzewa, syci, uodparnia. Mniam!


Pin It


Komentarze