Obiady str. 3
- Zupa chrzanowaMniej popularna od żurku, dlatego postanowiliśmy o niej przypomnieć. Polecamy na wielkanocny stół prostą i smaczną zupę chrzanową :)... czytaj dalej
- Pikantny gulasz warzywny z kimchiW marcu rozpoczyna się wiosna, ale nie od razu mamy wysyp świeżej zieleniny. Co więcej, na te ekologiczne, z małych gospodarstw czeka się nieco dłużej. Trzeba w tym czasie coś jeść. Sycącego, bo jeszcze zimno, no i z tego co nam zostało w zapasie. Świetnym pomysłem na danie są wówczas gulasze. Nas...... czytaj dalej
- Pieczona pierś gęsia z jabłkami, puree z dyni i czerwoną kapustąGęsina w listopadzie smakuje najwyborniej. Nasza propozycja to gęsie filety z jesiennymi, ciepłymi dodatkami. Puree z dyni i modra kapusta sprawiają, że danie jest wykwintne i swojskie jednocześnie. Uwaga! Przepis wymaga wcześniejszego przygotowania mięsa i odstawienia go na noc!... czytaj dalej
- Bitki z polędwiczki wieprzowej z sosem śliwkowo- imbirowym i pieczonymi warzywamiOto nasza październikowa propozycja na obiad z delikatną nutą śliwki.... czytaj dalej
- Jesienne risotto z dynią i grzybamiRozgrzewające jesienne danie syci na długo. W sam raz na obiad po aktywności na świeżym powietrzu. Wszystkie użyte składniki posiadają certyfikat ekologiczny.... czytaj dalej
- Zapiekanka warzywna z kurczakiem i pomidoramiPyszna zapiekanka dla amatorów drobiu i polskich pomidorów. Bakłażan oraz olliwa nadają jej śródziemnomorskiego charakteru.... czytaj dalej
- Placki cukiniowo-ziemniaczane z wędzonym łososiem, jogurtem i sałatąPlacki: 1. Ziemniaki i cukinię zetrzyj na dużych oczkach, odciśnij nadmiar wody. 2. W misce wymieszaj przygotowane warzywa z jajkami i mąką, dopraw do smaku. 3. Nieduże placki smaż na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony po około 1 minucie, aż się zarumienią. Sałatka: 1. Umyte warzywa na sa...... czytaj dalej
- Pizza wegańskaPizza wegańska jest znacznie "lżejsza", a równie smaczna co mięsna wersja. Przepis na ciasto dotyczy całej blachy - takiej jak w standardowym piekarniku. Musieliśmy nakarmić całą rodzinę, więc taka blacha jest idealna. W przepisie używaliśmy drożdży z naszego sklepu (nie są to drożdże instant). Oz...... czytaj dalej