Bitki z polędwiczki wieprzowej z sosem śliwkowo- imbirowym i pieczonymi warzywami

Bitki z polędwiczki wieprzowej z sosem śliwkowo- imbirowym i pieczonymi warzywami

  • Średni
  • 4 osób
  • 40 min.
  • 30 min.
  • 15 min.

Oto nasza październikowa propozycja na obiad z delikatną nutą śliwki. 


Przygotowanie

1. Marchew i bataty obierz ze skórki, ziemniaki dokładnie umyj - wszystkie warzywa pokrój na ósemki.

2. Warzywa umieść w naczyniu do zapiekania, dodaj około dwie łyżki roztopionego masła, sól i kilka gałazek rozmarynu. Wymieszaj i rozłóż równą warstwą. Piecz w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku około 30 minut.

3. Cebulę pokrój w piórka, śliwki oddziel od pestek i pokrój w ósemki.

4. Mięso pokrój na plastry o grubości około 1cm, rozbij lekko np. przy pomocy pięści. Każdy kawałek obtocz w mące z dodatkiem soli i pieprzu.

5. Na patelni rozgrzej masło, obsmaż z każdej strony mięso. Dodaj przygotowaną cebulę i śliwki oraz otarty imbir, kilka gałązek rozmarynu i chili oraz miód. Dodaj około 150ml wody i duś całość około 10 minut aż sos zgestnieje.

6. Serwuj bitki z upieczonymi warzywami i sosem. Jeśli chcesz, by sos był gładki, możesz zmiksować go przy pomocy blendera.

Smacznego!


Pin It


Komentarze