
Bitki z polędwiczki wieprzowej z sosem śliwkowo- imbirowym i pieczonymi warzywami
- Średni
- 4 osób
- 40 min.
- 30 min.
- 15 min.
Oto nasza październikowa propozycja na obiad z delikatną nutą śliwki.
Składniki
- polędwiczki wieprzowe BIO (2 szt.)
- ziemniaki BIO (500g)
- marchew BIO (może być kolorowa) (3-4 szt.)
- batat BIO (1 duża lub 2-3 małe szt.)
- śliwki BIO (500g)
- rozmaryn świeży (kilka gałązek)
- mąka (3-4 łyżyki)
- masło klarowane BIO (100g)
- chili BIO (1 łyżeczka)
- miód (2-3 łyżki)
- imbir BIO (kawałek wielkości kciuka)
- cebula BIO (2 szt.)
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
1. Marchew i bataty obierz ze skórki, ziemniaki dokładnie umyj - wszystkie warzywa pokrój na ósemki.
2. Warzywa umieść w naczyniu do zapiekania, dodaj około dwie łyżki roztopionego masła, sól i kilka gałazek rozmarynu. Wymieszaj i rozłóż równą warstwą. Piecz w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku około 30 minut.
3. Cebulę pokrój w piórka, śliwki oddziel od pestek i pokrój w ósemki.
4. Mięso pokrój na plastry o grubości około 1cm, rozbij lekko np. przy pomocy pięści. Każdy kawałek obtocz w mące z dodatkiem soli i pieprzu.
5. Na patelni rozgrzej masło, obsmaż z każdej strony mięso. Dodaj przygotowaną cebulę i śliwki oraz otarty imbir, kilka gałązek rozmarynu i chili oraz miód. Dodaj około 150ml wody i duś całość około 10 minut aż sos zgestnieje.
6. Serwuj bitki z upieczonymi warzywami i sosem. Jeśli chcesz, by sos był gładki, możesz zmiksować go przy pomocy blendera.
Smacznego!
Komentarze