
Placki cukiniowo-ziemniaczane z wędzonym łososiem, jogurtem i sałatą
- Łatwy
- 4 osób
- 40 min.
Składniki
- PLACKI:
- cukinia (500g)
- ziemniaki (3-4 średniej wielkości)
- jajka (2-3 sztuki)
- mąka pszenna pełnoziarnista (5-6 łyżek)
- olej do smażenia
- sól
- pieprz czarny
- SAŁATKA:
- mix sałat (100g)
- papryka czerwona (1 szt.)
- pomidorki cherry (garść)
- cebula czerwona (1 szt.)
- słonecznik łuskany (2-3 łyżki)
- sok z cytryny (1 łyżka)
- oliwa z oliwek (do skropienia)
- sól
- pieprz czarny
- DO PODANIA:
- jogurt naturalny (według uznania)
- łosoś wędzony w plastrach (100g)
Przygotowanie
Placki:
1. Ziemniaki i cukinię zetrzyj na dużych oczkach, odciśnij nadmiar wody.
2. W misce wymieszaj przygotowane warzywa z jajkami i mąką, dopraw do smaku.
3. Nieduże placki smaż na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony po około 1 minucie, aż się zarumienią.
Sałatka:
1. Umyte warzywa na sałatkę pokrój na kawałki- pomidory na ćwiartki, cebulę w pióra, a paprykę w paski.
2. Połącz sałatę z przygotowanymi warzywami, dopraw do smaku sokiem z cytryny, oliwą, solą i pieprzem.
3. Na koniec posyp uprażonym na suchej patelni słonecznikiem.
Placki serwuj z porcją sałaty, jogurtem i kawałkami wędzonego łososia :)
Komentarze