
Pieczona pierś gęsia z jabłkami, puree z dyni i czerwoną kapustą
- Średni
- 60 min.
- 30 min.
Gęsina w listopadzie smakuje najwyborniej. Nasza propozycja to gęsie filety z jesiennymi, ciepłymi dodatkami. Puree z dyni i modra kapusta sprawiają, że danie jest wykwintne i swojskie jednocześnie.
Uwaga! Przepis wymaga wcześniejszego przygotowania mięsa i odstawienia go na noc!
Składniki
- filety z gęsi (4 porcje (2 filety))
- jabłka BIO (ok. 400g)
- dynia hokkaido (1 mała)
- masło BIO (100g)
- szałwia BIO (pęczek)
- czerwona kapusta (1 mała lub pół dużej)
- ocet jabłkowy BIO (kilka łyżek)
- goździki całe BIO (kilka sztuk)
- liść laurowy BIO (kilka sztuk)
- cebula BIO (2-3 sztuki)
- natka pietruszki BIO (pęczek)
- miód (2-3 łyżki)
- majeranek BIO (szczypta)
- sól i pieprz (do smaku)
Przygotowanie
1. Mięso oczyść, osusz i natnij skórę do mięsa. Każdy kawałek dokładnie natrzyj solą, majerankiem, pieprzem i umieść w zamkniętym pojemniku - odstaw na noc.
2. Kapustę posiekaj, umieść w garnku z listkami laurowymi, goździkami i miodem. Zalej ok. 500ml wrzątku i gotuj na wolnym ogniu aż kapusta zmięknie. Dopraw do smaku solą, pieprzem i octem.
3. Dynię pozbaw pestek, obierz ze skórki i pokrój na nieduże kawałki. Umieść w garnku i zalej ok. 250ml wody. Gotuj na wolnym ogniu aż dynia zacznie się rozpadać. Dodaj masło, sól do smaku i przy pomocy tłuczka do ziemniaków lub blendera przygotuj puree.
4. Jabłka przekrój na połówki lub ćwiartki, cebulę na ćwiartki. Umieść w foremce do zapiekania mięso skórą do góry, dodaj jabłka, cebulę oraz liście szałwii. Piecz w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku ok. 30 minut - w zależności od wielkości kawałków mięsa. Po wyjęciu z pieca pozostaw mięso na kilka minut by odpoczęło.
5. Serwuj gęś z dyniowym puree, kapustą na ciepło, pieczoną cebulą i jabłkiem i udekorowaną świeżą natką pietruszki.
Smacznego!
Komentarze