Pieczona pierś gęsia z jabłkami, puree z dyni i czerwoną kapustą

Pieczona pierś gęsia z jabłkami, puree z dyni i czerwoną kapustą

  • Średni
  • 60 min.
  • 30 min.

Gęsina w listopadzie smakuje najwyborniej. Nasza propozycja to gęsie filety z jesiennymi, ciepłymi dodatkami. Puree z dyni i modra kapusta sprawiają, że danie jest wykwintne i swojskie jednocześnie. 

Uwaga! Przepis wymaga wcześniejszego przygotowania mięsa i odstawienia go na noc!


Przygotowanie

 1. Mięso oczyść, osusz i natnij skórę do mięsa. Każdy kawałek dokładnie natrzyj solą, majerankiem, pieprzem i umieść w zamkniętym pojemniku - odstaw na noc.

2. Kapustę posiekaj, umieść w garnku z listkami laurowymi, goździkami i miodem. Zalej ok. 500ml wrzątku i gotuj na wolnym ogniu aż kapusta zmięknie. Dopraw do smaku solą, pieprzem i octem.

3. Dynię pozbaw pestek, obierz ze skórki i pokrój na nieduże kawałki. Umieść w garnku i zalej ok. 250ml wody. Gotuj na wolnym ogniu aż dynia zacznie się rozpadać. Dodaj masło, sól do smaku i przy pomocy tłuczka do ziemniaków lub blendera przygotuj puree.

4. Jabłka przekrój na połówki lub ćwiartki, cebulę na ćwiartki. Umieść w foremce do zapiekania mięso skórą do góry, dodaj jabłka, cebulę oraz liście szałwii. Piecz w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku ok. 30 minut - w zależności od wielkości kawałków mięsa. Po wyjęciu z pieca pozostaw mięso na kilka minut by odpoczęło.

5. Serwuj gęś z dyniowym puree, kapustą na ciepło, pieczoną cebulą i jabłkiem i udekorowaną świeżą natką pietruszki.

Smacznego!

 


Pin It


Komentarze