Pikantny gulasz warzywny z kimchi

Pikantny gulasz warzywny z kimchi

  • Łatwy
  • 4 osób
  • 60 min.

W marcu rozpoczyna się wiosna, ale nie od razu mamy wysyp świeżej zieleniny. Co więcej, na te ekologiczne, z małych gospodarstw czeka się nieco dłużej. Trzeba w tym czasie coś jeść. Sycącego, bo jeszcze zimno, no i z tego co nam zostało w zapasie. 

Świetnym pomysłem na danie są wówczas gulasze. Nasz - warzywny. Z dodatkiem kiszonki kimchi. Warzywa okopowe są nadal dostępne, kiszonki to zimowy "must have". Kasza natomiast zawsze znajdzie się w domowej spiżarce.

Kilka pikantnych dodatków i zwykłe danie zamieni się w niecodzienny posiłek.

Smacznego!

 


Przygotowanie

1. Dzień wcześniej namocz w zimnej wodzie ciecierzycę.

2. Ciecierzycę odsącz, opłucz i ugotuj do miękkości.

3. Obierz cebulę, czosnek i imbir - drobno posiekaj. Zeszklij na rozgrzanym oleju z dodatkiem kuminu (kmin rzymski).

4. Warzywa obierz, umyj i pokrój na średniej wielkości kawałki - dodaj do zawartości patelni. Całość zalej szklanką wody i duś na małym ogniu aż warzywa zmiękną.

5. Dodaj ciecierzycę oraz passatę pomidorową - gotuj na małym ogniu około 10 minut. Gulasz dopraw do smaku solą.

6. Serwuj gulasz z ulubioną kaszą, sporą porcją kimchi, świeżą kolendrą i papryczką chili.


Pin It


Komentarze