Pikantny gulasz warzywny z kimchi
- Łatwy
- 4 osób
- 60 min.
W marcu rozpoczyna się wiosna, ale nie od razu mamy wysyp świeżej zieleniny. Co więcej, na te ekologiczne, z małych gospodarstw czeka się nieco dłużej. Trzeba w tym czasie coś jeść. Sycącego, bo jeszcze zimno, no i z tego co nam zostało w zapasie.
Świetnym pomysłem na danie są wówczas gulasze. Nasz - warzywny. Z dodatkiem kiszonki kimchi. Warzywa okopowe są nadal dostępne, kiszonki to zimowy "must have". Kasza natomiast zawsze znajdzie się w domowej spiżarce.
Kilka pikantnych dodatków i zwykłe danie zamieni się w niecodzienny posiłek.
Smacznego!
Składniki
- marchew BIO (2-3 sztuki)
- ziemniaki BIO (3-4 sztuki)
- pasternak BIO (1 sztuka)
- pietruszka korzeniowa BIO (1-2 sztuki)
- seler BIO (1 mały)
- ciecierzyca BIO (100g)
- passata pomidorowa BIO (500g)
- imbir świeży BIO (kawałek)
- cebula BIO (1-2 sztuki)
- czosnek BIO (2-3 ząbki)
- kimchi (do dodania)
- kmin rzymski (kumin) (szczypta)
- kolendra świeża (do smaku)
- olej do smażenia
- sól
- kasza ulubiona (400g)
- papryczka chili BIO (1 sztuka)
Przygotowanie
1. Dzień wcześniej namocz w zimnej wodzie ciecierzycę.
2. Ciecierzycę odsącz, opłucz i ugotuj do miękkości.
3. Obierz cebulę, czosnek i imbir - drobno posiekaj. Zeszklij na rozgrzanym oleju z dodatkiem kuminu (kmin rzymski).
4. Warzywa obierz, umyj i pokrój na średniej wielkości kawałki - dodaj do zawartości patelni. Całość zalej szklanką wody i duś na małym ogniu aż warzywa zmiękną.
5. Dodaj ciecierzycę oraz passatę pomidorową - gotuj na małym ogniu około 10 minut. Gulasz dopraw do smaku solą.
6. Serwuj gulasz z ulubioną kaszą, sporą porcją kimchi, świeżą kolendrą i papryczką chili.
Komentarze