
Jesienne risotto z dynią i grzybami
- Średni
- 4 osób
- 50 min.
- 40 min.
Rozgrzewające jesienne danie syci na długo. W sam raz na obiad po aktywności na świeżym powietrzu. Wszystkie użyte składniki posiadają certyfikat ekologiczny.
Składniki
Przygotowanie
1. Na bazie włoszczyzny przygotuj warzywny bulion - potrzebujesz ok. 1 litra.
2. Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij drobno posiekaną cebulę i dodaj po chwili ryż - również go zeszklij.
3. Dynię obierz, oddziel pestki i pokrój w niedużą kostkę. Pieczarki wyczyść i pokrój na grubsze plastry - dodaj do ryżu i podsmaż.
4. Do zawartości patelni dodawaj porcjami ciepły bulion - mieszając delikatnie aż ryż zaabsorbuje płyn.
5. Gdy ryż będzie ugotowany i wchłonie bulion dodaj masło, przyprawy i starty parmezan- wymieszaj do połączenia składników i uzyskania kremowej konsystencji.
6. Serwuj z dodatkiem świeżej szałwii, płatkami parmezanu i świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego!
Komentarze