Jesienne risotto z dynią i grzybami

Jesienne risotto z dynią i grzybami

  • Średni
  • 4 osób
  • 50 min.
  • 40 min.

Rozgrzewające jesienne danie syci na długo. W sam raz na obiad po aktywności na świeżym powietrzu. Wszystkie użyte składniki posiadają certyfikat ekologiczny.


Przygotowanie

1. Na bazie włoszczyzny przygotuj warzywny bulion - potrzebujesz ok. 1 litra.

2. Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij drobno posiekaną cebulę i dodaj po chwili ryż - również go zeszklij.

3. Dynię obierz, oddziel pestki i pokrój w niedużą kostkę. Pieczarki wyczyść i pokrój na grubsze plastry - dodaj do ryżu i podsmaż.

4. Do zawartości patelni dodawaj porcjami ciepły bulion - mieszając delikatnie aż ryż zaabsorbuje płyn.

5. Gdy ryż będzie ugotowany i wchłonie bulion dodaj masło, przyprawy i starty parmezan- wymieszaj do połączenia składników i uzyskania kremowej konsystencji.

6. Serwuj z dodatkiem świeżej szałwii, płatkami parmezanu i świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego!


Pin It


Komentarze

  • / środa, 2020-09-23 18:52
    Bardzo bardzo polecam, wyszło przepysznie ????