Obiady str. 6

  • Pierogi ze szpinakiem wg 5 przemian
    Pierogi ze szpinakiem wg 5 przemian
    Przepis pochodzi z książki "Wiosna w kuchni pięciu przemian" Anny Czelej. Smak farszu je bardzo ciekawy dzięki zmielonemu prażonemu sezamowi. Można zrobić zapas pierogów, poporcjować i zamrozić. Będzie idealnym sposobrem na szybki i zdrowy obiad, kiedy się spieszymy lub po prostu nie mamy ochoty ...
    ... czytaj dalej
  • Pieczeń rzymska inaczej
    Pieczeń rzymska inaczej
    Dziś miał być na obiad kurczak z porem i tymiankiem. Jakież było jednak moje zdziwienie, gdy po odmrożeniu kawałka mięsa mym oczom nie ukazał się żaden kurczak, a mielone z szynki. O kurczę! -krzyknąłem paradoksalnie ;)  i szybko zacząłem myśleć co by tu wykombinować na obiad. Greckie pulpety były n...
    ... czytaj dalej
  • Recykling kulinarny: Tarta serowa z szynką i tuńczykiem
    Recykling kulinarny: Tarta serowa z szynką i tuńczykiem
    Niniejszym przepisem chciałbym zapoczątkować cykl receptur na dania z resztek czyli wszystkiego co zostało nam w lodówce, a nie wiemy co z tym zrobić ;) Oszczęsność kosztów i środowiska, nauka kreatywności, poznawanie nowych smaków. Przepisy z "Recykling kulinarny" w tytule, będą miały charakter b...
    ... czytaj dalej
  • Chrzan ze śmietaną
    Chrzan ze śmietaną
    Kupne chrzany mają w większości mnóstwo niepotrzebnych dodatków. M.in. syrop glukozowo fruktozowy, konserwanty, mleko w proszku. Najlepiej więc przyrządzić go samemu. Nie jest to trudne, a na pewno zdrowsze i smaczniejsze. Zatem do dzieła! Inspirowałem się przepisem z książki "Polska Wielkanoc" Hann...
    ... czytaj dalej
  • Casserole z brokułami
    Casserole z brokułami
    Casserole to z założenia potrawy "jednogarnkowe". Podsmażanie, gotowanie i pieczenie odbywa się w jednym naczyniu. W praktyce, rzadko kiedy dysponujemy w domu takim uniwersalnym naczyniem, więc nasze brokułowe casserole jest trochę zmodyfikowane, ale równie smaczne. Casserole świetnie sprawdza s...
    ... czytaj dalej
  • Łosoś ze szpinakiem
    Łosoś ze szpinakiem
    Ryba i szpinak to dla nas idealne połączenie. A do tego zdrowe, choć w naszym przepisie jest śmietanka kremówka. Za to taka prawdziwa, prosto od krowy. Ale ciiii, bo Aśka jak się dowie to znów będzie mnie chłostać, że zdrowym potrawom podkręcam nieptrzebnie kalorie. Pewnie, można użyć do tego prze...
    ... czytaj dalej
  • Tarta z mięsem mielonym i suszonymi pomidorami
    Tarta z mięsem mielonym i suszonymi pomidorami
    Przygotowujemy kruche ciasto - wszystkie jego składniki wyrabiamy na jednolitą masę, tak aby móc utworzyć z niego nielepiącą się kulę (jeśli się rozpada dodajemy trochę wody, jeśli za bardzo się klei - mąki). Masło można zastąpić też olejem rzepakowym - wówczas dajemy go ok. 80g. Minus oleju poleg...
    ... czytaj dalej
  • Kurczak w marynacie słodko-ostrej
    Kurczak w marynacie słodko-ostrej
    Dziś chciałam podzielić się z Wami przepisem mojego autorstwa na kurczaka w marynacie słodko ostrej :) Przepis bardzo prosty, wymagający jedynie trochę cierpliwości związanej z marynowaniem mięsa. Podane składniki starczają na porcję dla dwóch osób - idealnie na kolację z chłopakiem. Jeśli jednak ...
    ... czytaj dalej