Pierogi ze szpinakiem wg 5 przemian
- Średni
- 4 osób
- 60 min.
- 3 min.
Przepis pochodzi z książki "Wiosna w kuchni pięciu przemian" Anny Czelej. Smak farszu je bardzo ciekawy dzięki zmielonemu prażonemu sezamowi. Można zrobić zapas pierogów, poporcjować i zamrozić. Będzie idealnym sposobrem na szybki i zdrowy obiad, kiedy się spieszymy lub po prostu nie mamy ochoty siedzieć w kuchni :)
Składniki
- mąka pszenna (1/2 kg)
- szpinak (50 dag)
- sezam (1/2 szklanki)
- masło (1 łyżka)
- jajko ekologiczne (1 sztuka)
- czosnek (2 ząbki)
- bazylia (1 łyżeczka)
- rozmaryn (1 gałązka)
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
Przygotowanie
Przygotowanie ciasta:
- Mąkę wsyp do miski i zalej wrzątkiem. Wody powinno być o połowę mniej niż mąki.
- Wymieszaj najpierw łyżką, a potem ręcznie zagnieć ciasto.
- Kiedy ciasto będzie miękkie przykryj ściereczką i odstaw na bok.
Przygotowanie farszu:
- Upraż sezam na suchej patelni i zblenduj na mączkę.
- W małej ilości wrzątku sparz szpinak, nastęnie ostudź i posiekaj drobno.
- Szpinak wrzuć znowu na petelnie, dodaj masło, jajko, czosnek, bazylię, pieprz, sól.
- Mieszaj aż się zetną jajka.
- Dodaj szpinak do mączki z prażonego sezamu i zmiksuj.
Pierogi:
- Rozwałkuj ciasto na pierogi i powykrawaj kółka szklanką lub maszynką do pierogów.
- Na środek nałóż farsz i dokładnie zalep.
- Gotuj ok. 3 minuty.
Komentarze