Pierogi ze szpinakiem wg 5 przemian

Pierogi ze szpinakiem wg 5 przemian

  • Średni
  • 4 osób
  • 60 min.
  • 3 min.

Przepis pochodzi z książki "Wiosna w kuchni pięciu przemian" Anny Czelej. Smak farszu je bardzo ciekawy dzięki zmielonemu prażonemu sezamowi. Można zrobić zapas pierogów, poporcjować i zamrozić. Będzie idealnym sposobrem na szybki i zdrowy obiad, kiedy się spieszymy lub po prostu nie mamy ochoty siedzieć w kuchni :)


Przygotowanie

Przygotowanie ciasta:

  1. Mąkę wsyp do miski i zalej wrzątkiem. Wody powinno być o połowę mniej niż mąki.
  2. Wymieszaj najpierw łyżką, a potem ręcznie zagnieć ciasto.
  3. Kiedy ciasto będzie miękkie przykryj ściereczką i odstaw na bok.

Przygotowanie farszu:

  1. Upraż sezam na suchej patelni i zblenduj na mączkę.
  2. W małej ilości wrzątku sparz szpinak, nastęnie ostudź i posiekaj drobno.
  3. Szpinak wrzuć znowu na petelnie, dodaj masło, jajko, czosnek, bazylię, pieprz, sól.
  4. Mieszaj aż się zetną jajka.
  5. Dodaj szpinak do mączki z prażonego sezamu i zmiksuj.

Pierogi:

  1. Rozwałkuj ciasto na pierogi i powykrawaj kółka szklanką lub maszynką do pierogów.
  2. Na środek nałóż farsz i dokładnie zalep.
  3. Gotuj ok. 3 minuty.

 


Pin It


Komentarze