Łosoś ze szpinakiem

Łosoś ze szpinakiem

  • Łatwy
  • 2 osób
  • 10 min.
  • 25 min.
  • 2 min.

Ryba i szpinak to dla nas idealne połączenie. A do tego zdrowe, choć w naszym przepisie jest śmietanka kremówka. Za to taka prawdziwa, prosto od krowy. Ale ciiii, bo Aśka jak się dowie to znów będzie mnie chłostać, że zdrowym potrawom podkręcam nieptrzebnie kalorie. Pewnie, można użyć do tego przepisu śmietanki 12, a nawet 10%. Ale to jednak nie ten smak. Pozwólmy sobie zatem dziś na odrobinę zapomnienia i do dzieła! /Mateusz


Składniki

  • Surowy filet z łososia (25dkg)
  • Świeży szpinak (25dkg)
  • Śmietanka kremówka (80ml)
  • Świeży sok wyciśnięty z cytryny (z 1/2 cytryny)
  • Czosnek (2 ząbki)
  • Starty ser Grana Padano, ew. parmezan (6 łyżek)
  • Sos sojowy (1 łyżka)
  • Masło (50g)
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa tarta

Przygotowanie

  1. Wyciśnij sok z cytryny.
  2. Łososia oddziel od skóry, pokrój na małe kawałki.
  3. Wymieszaj pokrojoną rybę z sokiem z cytryny w głębokim talerzu, przykryj, odłóż do lodówki na pół godziny.
  4. Szpinak dokładnie opłucz i wrzuć do garnka z gotującą wodą. Gotuj ok. 2 minuty od momentu ponownego zagotowania, mieszając od czasu do czasu. Następnie odsącz.
  5. Na patelni rozpuść 10g masła.
  6. Wrzuć szpinak, dokładnie wymieszaj. Duś na wolnym ogniu ok. 2 minuty.
  7. Dodaj śmietankę, sos sojowy, wyciśnięty czosnek i 1 łyżkę parmezanu. Wymieszaj. Gotuj dalej, aż połowa płynu odparuje.
  8. Zdejmij z ognia, dodaj 2 szczypty soli i po szczypcie pieprzu i gałki muszkatołowej.
  9. Nasmaruj żaroodporne naczynie masłem (lub 2 mniejsze miseczki/foremki, np. takie lasagne).
  10. Przełóż do naczynia szpinak, na nim ułóż łososia.
  11. Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez 20 minut. Następnie posyp z wierzchu startym serem i zapiekaj kolejne 5 minut.
  12. Można jeść takie danie na czysto, bez dodatków. My jednak podaliśmy do niego Quinoa co bardzo i Wam polecamy :)

Smacznego - jest naprawdę pyszne ! :)

 


Pin It


Komentarze