
Pełnoziarniste naleśniki z pieczarkami i czeddarem
- Łatwy
- 1 osoby
- 15 min.
- 10 min.
Składniki
- jajko (1 sztuka)
- mleko (100 ml)
- mąka pełnoziarnista (4 czubate łyżki)
- szczypta proszku do pieczenia
- pieczarki (4 sztuki)
- cheddar do starcia
Przygotowanie
Robimy ciasto na naleśniki mieszając jajko, mleko, mąkę i proszek do pieczenia. Po odłożeniu ciasta na bok, obieramy pieczarki, kroimy na małe kawałki i podsmażamy je chwilę na patelni.
Gdy pieczarki będą gotowe, zabieramy się do robienia naleśników. Na dużą patelnię wylewamy połowę ciasta (z przepisu wychodzą 2 naleśniki) i gdy ciastko zaczyna gęstnieć na środku, dodajemy na wierzch połowę pieczarek i ścieramy sera według uznania. Po chwili składamy naleśnika na pół i jeszcze chwilę smażymy, aby się "skleił". To samo robimy z drugą połową ciasta i pieczarek.
Komentarze