Casserole z brokułami

Casserole z brokułami

  • Średni
  • 4 osób
  • 40 min.
  • 20 min.

Casserole to z założenia potrawy "jednogarnkowe". Podsmażanie, gotowanie i pieczenie odbywa się w jednym naczyniu. W praktyce, rzadko kiedy dysponujemy w domu takim uniwersalnym naczyniem, więc nasze brokułowe casserole jest trochę zmodyfikowane, ale równie smaczne.

Casserole świetnie sprawdza się jako danie na wszelkie uroczystości, na rodzinną kolację w szerszym gronie. Wymaga trochę pracy, więc warto zarezerwować sobie odpowiedni czas, aby nie biegać na ostatni moment ;) Plusem potrawy jest, że możemy ją przygotować rano, czy dzień wcześniej i z powodzeniem odgrzać. Będzie równie smaczna!

 


Składniki


Przygotowanie

  1. Ugotuj ryż . Powinien być twardy, nierozpadający się.
  2. W osobnym garnku podgotuj brokuły, ok. 10 minut. Nie przykrywaj garnka, wóczas borkuły nie gorzknieją.
  3. W garnku o grubym dnie lub naczyniu do gotowania i zapiekania podsmaż posiekaną cebulę w 1 łyżce masła, aż zmięknie.
  4. Dodaj posiekane w plastry pieczarki.
  5. Kiedy pieczarki ładnie się podsmażą, dodaj kurczaka pokrojonego w nieduże kawałki.
  6. Następnie w oddzielnym naczyniu zmieszaj 3 łyżki mąki z 1 i 1/4 szklanki mleka. Zrób to energicznie, aby nie powstały grudki i wlej do garnka z kurczakiem, pieczarkami i cebulką.
  7. Dodaj sól i pieprz, a następnie brokuły w kawałkach i ryż.
  8. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  9. Przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp okruszkami chleba, kawałkami skórki (lub bułką tartą) i startym drobno parmezanem.
  10. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.

 


Pin It


Komentarze