
Casserole z brokułami
- Średni
- 4 osób
- 40 min.
- 20 min.
Casserole to z założenia potrawy "jednogarnkowe". Podsmażanie, gotowanie i pieczenie odbywa się w jednym naczyniu. W praktyce, rzadko kiedy dysponujemy w domu takim uniwersalnym naczyniem, więc nasze brokułowe casserole jest trochę zmodyfikowane, ale równie smaczne.
Casserole świetnie sprawdza się jako danie na wszelkie uroczystości, na rodzinną kolację w szerszym gronie. Wymaga trochę pracy, więc warto zarezerwować sobie odpowiedni czas, aby nie biegać na ostatni moment ;) Plusem potrawy jest, że możemy ją przygotować rano, czy dzień wcześniej i z powodzeniem odgrzać. Będzie równie smaczna!
Składniki
- Brokuły (świeże lub mrożone) (1 główka)
- Ryż długoziarnisty (1 szklanka)
- Posiekana cebula (1/2 szklanki)
- Pierś z kurczaka (1 sztuka)
- Pieczarki (30 dg)
- Parmezan starty (1/2 szklanki)
- Mleko niskotłuszczowe (1 i 1/4 szklanki)
- Mąka pszenna (3 łyżki)
- Masło (1 łyżka)
- Skórki chleba lub bułka tarta
- Sól
- Pieprz czarny
Przygotowanie
- Ugotuj ryż . Powinien być twardy, nierozpadający się.
- W osobnym garnku podgotuj brokuły, ok. 10 minut. Nie przykrywaj garnka, wóczas borkuły nie gorzknieją.
- W garnku o grubym dnie lub naczyniu do gotowania i zapiekania podsmaż posiekaną cebulę w 1 łyżce masła, aż zmięknie.
- Dodaj posiekane w plastry pieczarki.
- Kiedy pieczarki ładnie się podsmażą, dodaj kurczaka pokrojonego w nieduże kawałki.
- Następnie w oddzielnym naczyniu zmieszaj 3 łyżki mąki z 1 i 1/4 szklanki mleka. Zrób to energicznie, aby nie powstały grudki i wlej do garnka z kurczakiem, pieczarkami i cebulką.
- Dodaj sól i pieprz, a następnie brokuły w kawałkach i ryż.
- Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp okruszkami chleba, kawałkami skórki (lub bułką tartą) i startym drobno parmezanem.
- Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.
Komentarze