Zupa krem z zielonych szparagów

Zupa krem z zielonych szparagów

  • Łatwy
  • 4 osób
  • 5 min.
  • 25 min.

Przygotowanie

  1. Umyj dokładnie szparagi, odetnij końcówki, a odcięte główki odłóż (przydadzą się potem jako dodatek do zupy).
  2. Szparagi pokrojone na kawałki wrzuć do wywaru warzywnego i gotuj ok. 15-20 minut.
  3. Główki szparagów zblanszuj (wrzuć na chwilę do niewielkiej ilości gotującej wody, osolonej i ze szczyptą cukru, a następnie przepłucz zimną wodą lub wrzuć do miski z wodą i lodem, a następnie odcedź).
  4. Wywar ze szparagami zmiksuj blenderem na gładką masę.
  5. Jeśli w kremie są łyka, przetrzyj przez sito.
  6. Dodaj przyprawy i sok z cytryny.
  7. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj dokładnie ze śmietaną i dodaj do szparagów.
  8. Gotuj jeszcze chwilę na małym ogniu, tak aby krem się nie zagotował.

W międzyczasie możesz ugotować ziemniaki pokrojone w kostkę. Dodane do zupy sprawią, że będzie bardziej treściwa. Jako przystawkę zupę polecamy samą bez dodatków, a jedynie ze zblanszowanymi główkami szparagów, które smakują w niej wspaniale.


Pin It


Komentarze