
Zupa krem z zielonych szparagów
- Łatwy
- 4 osób
- 5 min.
- 25 min.
Składniki
Przygotowanie
- Umyj dokładnie szparagi, odetnij końcówki, a odcięte główki odłóż (przydadzą się potem jako dodatek do zupy).
- Szparagi pokrojone na kawałki wrzuć do wywaru warzywnego i gotuj ok. 15-20 minut.
- Główki szparagów zblanszuj (wrzuć na chwilę do niewielkiej ilości gotującej wody, osolonej i ze szczyptą cukru, a następnie przepłucz zimną wodą lub wrzuć do miski z wodą i lodem, a następnie odcedź).
- Wywar ze szparagami zmiksuj blenderem na gładką masę.
- Jeśli w kremie są łyka, przetrzyj przez sito.
- Dodaj przyprawy i sok z cytryny.
- Mąkę ziemniaczaną wymieszaj dokładnie ze śmietaną i dodaj do szparagów.
- Gotuj jeszcze chwilę na małym ogniu, tak aby krem się nie zagotował.
W międzyczasie możesz ugotować ziemniaki pokrojone w kostkę. Dodane do zupy sprawią, że będzie bardziej treściwa. Jako przystawkę zupę polecamy samą bez dodatków, a jedynie ze zblanszowanymi główkami szparagów, które smakują w niej wspaniale.
Komentarze