Tortille z krewetkami

Tortille z krewetkami

  • Średni
  • 2 osób
  • 30 min.
  • 5 min.

Niby klasyczna, ale tu liczą się dodatki. Ekologiczne krewetki, szpinak zamiast sałaty, czerwona papryka, tortille  - to prawdziwa bomba odżywcza. Nasze placki tortilli mają 2 razy większą zawartość błonnika :) Dla łasuchów jest różowy sos na majonezie (nie polecamy osobom na diecie). Ale można go zamienić na jogurt grecki i zrobić pyszny sos jogurtowy. My wybraliśmy ten majonezowy, ponieważ od czasu do czasu można trochę zgrzeszyć. To pomysł na fajną kolację - każdy może dokładać sobie dodatki według smaku.


Przygotowanie

Przed gotowaniem rozmrozić krewetki i osuszyć je papierowym ręcznikiem.

Sos różowy

Należy wymieszać ze sobą wszystkie składniki: majonez, keczup, sok z połowy limonki, 2 wyciśnięte na prasce ząbki czosnku oraz kilka posiekanych listków pietruszki naciowej. Odstawić.

Krewetki

Na rozgrzaną oliwę wrzucamy 2 posiekane ząbki czosnku, a następnie rozmrożone krewetki. Smażymy krótko - ok. 2 minuty. Po tym czasie dolewamy wyciśnięty sok z drugiej połówki limonki, solimy i pieprzymy. Smażymy jeszcze 2 minuty.

Tortille

Placki podgrzewamy na patelni bez tłuszczu (świetnie nadaje się do tego patelnia do naleśników). Tortille smarujemy sosem, układamy liście szpinaku, paprykę pokrojoną w paski, pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, krewetki i zwijamy w rulon lub kopertę.

Smacznego!

P.S. można zaszaleć z dodatkami - i dorzucić np. awokado, ulubioną sałatę zamiast szpinaku, pomidory cherry. Eksperymentujcie :)


Pin It


Komentarze