Tymiankowy kurczak pieczony z papryką

Tymiankowy kurczak pieczony z papryką

  • Średni
  • 4 osób
  • 15 min.
  • 20 min.

Zdrowy i niskokaloryczny pomysł na obiad lub kolację dla tych, którzy zwracają szczególną uwagę na obwód w pasie. Zamiast smażenia proponujemy zdrowsze pieczenie w folii.


Składniki

  • filet z kurczaka (400 g)
  • ryż (1 szklanka)
  • papryka czerwona (1 sztuka)
  • oliwa z oliwek (4 łyżki)
  • sos sojowy (6 łyżek)
  • tymianek (1 łyżka)
  • ziele angielskie (6 ziaren)
  • pieprz czarny
  • imbir

Przygotowanie

  1. Podczas przygotowywania mięsa, ugotować ryż.
  2. Kurczaka pokroić na równe filety po ok. 100 g
  3. Przygotować sos. Wymieszać w miseczce: 4 łyżki oliwy, 6 łyżek sosu sojowego, 1 łyżkę tymianku, 6 ziaren ziela angielskiego, szczyptę pieprzu i imbiru w proszku.
  4. Paprykę pokroić w cienkie paski.
  5. Arkusz folii aluminiowej rozłożyć na blasze.
  6. Ułożyć na niej mięso, pomiędzy włożyć plasterki papryki i zalać równomiernie sosem.
  7. Przykryć drugim arkuszem folii i dokładnie zawinąć brzegi.
  8. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut aż mięso się upiecze i papryka zmięknie. Można odchylić folię żeby sprawdzić i w razie czego dopiec jeszcze przez kilka minut.

Pin It


Komentarze

  • / poniedziałek, 2013-03-11 09:23
    Faktycznie porządne całkiem dietetyczne danie. Można jeszcze zamiast ryżu dać makaron razowy i już jest pomysł na kolejny obiad. Dzięki za smaczny przepis.