Tymiankowy kurczak pieczony z papryką
- Średni
- 4 osób
- 15 min.
- 20 min.
Zdrowy i niskokaloryczny pomysł na obiad lub kolację dla tych, którzy zwracają szczególną uwagę na obwód w pasie. Zamiast smażenia proponujemy zdrowsze pieczenie w folii.
Składniki
- filet z kurczaka (400 g)
- ryż (1 szklanka)
- papryka czerwona (1 sztuka)
- oliwa z oliwek (4 łyżki)
- sos sojowy (6 łyżek)
- tymianek (1 łyżka)
- ziele angielskie (6 ziaren)
- pieprz czarny
- imbir
Przygotowanie
- Podczas przygotowywania mięsa, ugotować ryż.
- Kurczaka pokroić na równe filety po ok. 100 g
- Przygotować sos. Wymieszać w miseczce: 4 łyżki oliwy, 6 łyżek sosu sojowego, 1 łyżkę tymianku, 6 ziaren ziela angielskiego, szczyptę pieprzu i imbiru w proszku.
- Paprykę pokroić w cienkie paski.
- Arkusz folii aluminiowej rozłożyć na blasze.
- Ułożyć na niej mięso, pomiędzy włożyć plasterki papryki i zalać równomiernie sosem.
- Przykryć drugim arkuszem folii i dokładnie zawinąć brzegi.
- Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut aż mięso się upiecze i papryka zmięknie. Można odchylić folię żeby sprawdzić i w razie czego dopiec jeszcze przez kilka minut.
Komentarze