Kurczak w marynacie słodko-ostrej
- B. łatwy
- 2 osób
- 10 min.
- 10 min.
Składniki
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka (ok. 20-25 dkg)
- 2 średnie cebule czerwone
- Marynata:
- Mleko kokosowe - ok. 80ml
- Ocet balsamiczny - 1 łyżka
- Oliwa z oliwek lub olej ryżowy - 3 łyżki
- Sól - ok. 1 łyżeczka
- Pieprz - 1/2-1 łyżeczki
- Chilli, Kurkuma - po 1/2 łyżeczki
- Papryka słodka, Tymianek - po 2 łyżeczki
- Cynamon - szczypta
Przygotowanie
Dziś chciałam podzielić się z Wami przepisem mojego autorstwa na kurczaka w marynacie słodko ostrej :) Przepis bardzo prosty, wymagający jedynie trochę cierpliwości związanej z marynowaniem mięsa. Podane składniki starczają na porcję dla dwóch osób - idealnie na kolację z chłopakiem. Jeśli jednak chcecie wyżywić całą rodzinę, po prostu zwiększcie proporcjonalnie ich ilość. Smacznego!
Piersi z kurczaka pokrój w kostkę.
Cebule pokrój w paski.
Wszystkie składniki marynaty wymieszaj razem, a następnie gotową marynatę wymieszaj z kurczakiem i cebulą.
Całość zostaw pod przykryciem w lodówce na co najmniej 12 godzin, a najlepiej na dobę. Potem smaż ok. 5-10 minut - aż kurczak będzie gotowy. Podawaj z ryżem :)
Uwaga: jeśli bardzo się spieszycie, możecie pominąć dobowe marynowanie - też będzie smacznie. Jednak jeśli mięso przeleży trochę w marynacie nabierze głębszego smaku i kruchości.
Komentarze