Kurczak w marynacie słodko-ostrej

Kurczak w marynacie słodko-ostrej

  • B. łatwy
  • 2 osób
  • 10 min.
  • 10 min.

Składniki

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka (ok. 20-25 dkg)
  • 2 średnie cebule czerwone
  • Marynata:
  • Mleko kokosowe - ok. 80ml
  • Ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • Oliwa z oliwek lub olej ryżowy - 3 łyżki
  • Sól - ok. 1 łyżeczka
  • Pieprz - 1/2-1 łyżeczki
  • Chilli, Kurkuma - po 1/2 łyżeczki
  • Papryka słodka, Tymianek - po 2 łyżeczki
  • Cynamon - szczypta

Przygotowanie

Dziś chciałam podzielić się z Wami przepisem mojego autorstwa na kurczaka w marynacie słodko ostrej :) Przepis bardzo prosty, wymagający jedynie trochę cierpliwości związanej z marynowaniem mięsa. Podane składniki starczają na porcję dla dwóch osób - idealnie na kolację z chłopakiem. Jeśli jednak chcecie wyżywić całą rodzinę, po prostu zwiększcie proporcjonalnie ich ilość. Smacznego!

Piersi z kurczaka pokrój w kostkę.

Cebule pokrój w paski.

Wszystkie składniki marynaty wymieszaj razem, a następnie gotową marynatę wymieszaj z kurczakiem i cebulą.

Całość zostaw pod przykryciem w lodówce na co najmniej 12 godzin, a najlepiej na dobę. Potem smaż ok. 5-10 minut - aż kurczak będzie gotowy. Podawaj z ryżem :)

Uwaga: jeśli bardzo się spieszycie, możecie pominąć dobowe marynowanie - też będzie smacznie. Jednak jeśli mięso przeleży trochę w marynacie nabierze głębszego smaku i kruchości.


Pin It


Komentarze